Infofinanciar > Info > Exclusiv! Ion Cristoiu: „În România, mișcările progresiste nu sunt decât niște izmeneli!”
Info

Exclusiv! Ion Cristoiu: „În România, mișcările progresiste nu sunt decât niște izmeneli!”

Ion Cristoiu
Sursa foto: Captura Podcast Hai Romania

Recenta apariție în spațiul public a fostului director SRI, Eduard Hellvig, a fost analizată pe larg de cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu, care a fost invitatul lui Robert Turcescu la ediția de miercuri, 27 iulie, a podcastului „Hai România”.

Eduard Hellvig a publicat, recent, pe blogul propriu un text care a stârnit un viu interes și a fost discutat și analizat pe larg. Subiectul nu a fost ocolit nici de Ion Cristoiu, care a interpretat respectivul text în maniera caracteristică.

„Am luat în serios textul postat de dl Hellvig pe blogul personal. L-am citit, și pot spune că dl Hellvig este unul din oamenii publici citiți din România, cu preocupări de idei. Trebuie să recunoaștem din start că politicienii români nu scriu asemenea texte. (…) Dl Hellvig în acest text nu pune însă la îndoială narațiunea propagandistică oficială și anume că Rusia reprezintă întunericul, oamenii de dincolo de «Zid» care au pornit să măcelărească Europa, mai ceva ca niște vikingi, și s-au lovit de eroicul popor ucrainean”, a explicat cunoscutul jurnalist în cadrul ediției de miercuri a podcastului „Hai România”, care poate fi vizionată integral aici.

O metaforă greșit folosită

Ion Cristoiu consideră că Eduard Hellvig folosește în mod inadecvat comparație cu „Cortina de fier”, fiind contrazis de realitatea imediată din Ucraina și Rusia.

„Prin «Zid», dl Hellvig înlocuiește «Cortina de fier». Această «Cortină de fier», în perioada în care a existat, a fost adevărată pentru că rușii erau comuniști, ori ce-i de acum nu sunt comuniști. Marele pericol pentru toată lumea occidentală a fost faptul că, la vremea aceea, «Cortina de fier» o despărțea o altă lume care era invadatoare prin excelență, puterea sovietică avea prin doctrina ei obiectivul răspândirii comunismului. Regimul comunist nu se definește prin dictatură ci prin acapararea proprietății individuale. Dictatură a fost și a lui Franco, și a Mareșalului Antonescu. Deci nu putem face o comparație, și să identificăm «Zidul» cu «Cortina de fier». Un alt fals este ideea că «Zidul» este dincolo de Ucraina. Nu, «Zidul» este la Cernăuți, pentru că nici Ucraina nu este democrată”, a explicat Ion Cristoiu.

Progresismul, o formă fără fond în România?

Disecarea textului scris de fostul director SRI i-a oferit cunoscutului jurnalist pretextul unei digresiuni pe tema progresismului în România.

„În textul său, dl Hellvig spune că România ar putea fi un model pentru că progresismul coexistă cu tradiționalismul, în mod pașnic. Problema fundamentală este dacă nu cumva este falsă afirmația că progresismul există real, organic, la noi. A considera că aceste două tendințe net opuse există fără să se încaiere poate fi explicația că prima este falsă, o formă fără fond. Eu cred că în România aceste mișcări progresiste nu sunt decât niște izmeneli, niște copii din alte realități. (…) Problema care ar trebui discutată în România, fără patimă, este în ce măsură partea asta progresistă – cu transgenderi, parada Pride etc. – exprimă o nevoie reală a unei părți a societății”, a concluzionat Ion Cristoiu.