Info

Poți să călătorești gratis în Europa! Începe o nouă ediție a programului „DiscoverEU”

Atracții Turistice Sursa foto Krakow.wiki
Sursa foto: Krakow.wiki

Erasmus+ lansează o nouă ediție a programului „DiscoverEU”, prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit cu trenul prin toate colțurile Europei, timp de maximum 30 de zile. Participanții  se vor putea deplasa și cu alte mijloace de transport, dacă situația o impune, mai ales dacă aceștia locuiesc pe insule sau în zone foarte îndepărtate. Aceste vizite pe teritoriul celorlalte state se vor face prin intermediul experiențelor de învățare, între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.

Sesiunea de înscrieri va avea loc în luna octombrie 2022. Aceasta se va desfășura în peroada  11 octombrie 2022, la ora 12:00 – 25 octombrie 2022, la ora 12:00.

Ce condiții trebuie să îndeplinească doritorii

Pentru a putea participa, tinerii trebuie să îndeplinească anumite condiții:

·         să fie născut între 1 ianuarie 2004 (inclusiv) și 31 decembrie 2004 (inclusiv)

·         să completeze corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere

·         să fie cetățean sau rezident legal pe termen lung într-una din următoarele țări:

– unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM)
– una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Dacă tinerii au îndeplinit aceste condiții, nu le mai rămâne decât să completeze un quiz (asta cu excepția cazului în care aceștia s-au înscris ca membru al unui grup), scrie europa.eu. După ce au fost oficial selectați, agențiile naționale Erasmus+ le vor oferi acestora cele mai importante informații despre ceea ce vor urma să facă în următoarele lor călătorii.

În plus, acest program le oferă posibilitatea tinerilor de a trăi această experiență împreună cu 4 alte persoane, care însă trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate amintite anterior.

Până în prezent, aproximativ 165 000 de tineri au primit permise de călătorie pentru a beneficia de programul „DiscoverEU”, lansat în iunie 2018.

Peste 2000 de tineri români au participat la ediția din primăvară

Comisia Europeană a anunțat la sfârșitul sesiunii de înscriere din primăvară, că dintr-un total de 60.950 de tineri selectați pentru a participa în cadrul „DiscoverEu”, 2.343 au fost români.

Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat că „sporirea mobilității tinerilor, pe care aceste 60.000 de permise de călătorie o reprezintă, le oferă tinerilor oportunități deosebite de a traversa aceste vremuri dificile”. „2022 are un început în forță. Acesta va fi anul tinerilor europeni”, a precizat la începutul acestui an parlamentarul grec.

„Ne dorim ca anul acesta să fie dedicat tuturor tinerilor. Vom multiplica oportunitățile pentru aceștia pe tot parcursul anului, de exemplu prin creșterea numărului de bilete pentru DiscoverEU în runda următoare”, a mai completat Schinas.