Infofinanciar > Esential > O monedă românească care valorează astăzi cât o casă! Este din vremea lui Carol I și i-a înfuriat pe turci
Esential

O monedă românească care valorează astăzi cât o casă! Este din vremea lui Carol I și i-a înfuriat pe turci

Polul lui Carol I, sursă foto Academia Română
Polul lui Carol I, sursă foto Academia Română

Este vorba despre o monedă care îți poate schimba viața peste noapte dacă ajungi în posesia ei. Totuși, șansele sunt extrem de minime. Datează din timpul domniei lui Carol I și a fost bătută în primii săi ani de la venirea în țară. La vremea respectivă Principatele Române nu aveau dreptul de a bate monedă, deoarece ne aflam sub suveranitatea Imperiului Otoman.

Moneda a ajuns să poarte numele de „polul lui Carol I” și datează încă din primii ani de domnie ai primului rege al României. La vremea respectivă era doar principe, deoarece nu fusese încă încoronat, iar războiul de independență nu avusese loc. Era anul 1868 și a reprezentat prima emisiune monetară a statului român, în contextul în care eram sub suveranitatea Imperiului Otoman, și nu aveam acest drept.

O valoare greu de estimat

Specialiștii Academiei Române estimează că au fost bătute doar 200 astfel de monede și că majoritatea lor au fost confiscate de Imperiul Otoman. Văzute ca un semn de contestare a autorității Porții, turcii au topit majoritatea acestor monede, iar numărul rămas până în ziua de astăzi de exemplare intacte este necunoscut. Raritatea și semnificația istorică fac ca această monedă, „polul lui Carol I”, să valoreze între 100.000 și 250.000 de euro, conform mai multor estimări din piață. Totuși, în cadrul unei licitații, valoarea maximă atinsă a fost de 32.500 de dolari, în 2010.

„Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil și temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obținerea independenței țării. Moneda este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare. Raritatea monedei, datorată caracterului restrâns al seriei monetare în cauză, a contribuit la constituirea unei aure de legendă în jurul acestei mari rarități care ar fi fost distribuită doar oficialilor români, dar și trimisă ostentativ Sultanului la Constantinopol, iar despre un anumit număr de exemplare se spune că ar fi fost îngropat la temelia castelului Peleș de la Sinaia în anul 1875, așa după cum semnalează o însemnare a lui Alexandru Țigara Samurcaș din același an”, explică academicianul Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.

Moneda care i-a înfuriat pe turci

Valoarea sa era de 20 de lei și purta efigia lui Carol I. Cântărea 6,45 grame dintre care 10% cupru și 90% aur. Ulterior, 2 ani mai târziu, în 1870, era bătut primul leu românesc de argint, de data asta în 400 de exemplare, alături de alte câteva sute de monede de 20 de lei.

„Cert este că piesa a declanșat un scandal diplomatic major, stârnind protestele Imperiului Otoman și ale Imperiului Austro-Ungar, ea nefiind niciodată pusă efectiv în circulație. Protestul austro-ungar era generat mai ales de legenda de pe avers, în care Carol I se intitula nu Domnul României (numele Statului emitent al monedei), ci Domnul Românilor. Și din acest motiv valoarea sa simbolică este una extraordinară. Mai mult decât atât, raritatea sa este excepțională, un număr foarte mic de exemplare aflându-se în colecția Băncii Naționale a României, în muzeul acesteia, a Bibliotecii Academiei Române prin Cabinetul său numismatic, respectiv în colecția Muzeului Național de Istorie a României, totalul neatingând zece exemplare. Ca urmare, valoarea de piață a acestei remarcabile piese este de circa 100.000 euro”, explică academicianul Emanuel Petac povestea monedei.