Infofinanciar > Info > O companie austriacă blochează intenționat reabilitarea aeroportului din Satu Mare. Proiectul va pierde finanțarea europeană
Info

O companie austriacă blochează intenționat reabilitarea aeroportului din Satu Mare. Proiectul va pierde finanțarea europeană

O companie austriacă blochează intenționat reabilitarea aeroportului din Satu Mare. Proiectul va pierde finanțarea europeană
sursa foto gazeta de cluj

Aeroportul din Satu Mare a obținut în acest an fonduri europene (FEDR) pentru un proiect de reabilitare și modernizare, în conformitate cu standardele europene și internaționale. Cu toate acestea, finalizarea lucrărilor, care ar trebui să aibă loc până la sfârșitul lui 2023, a fost oprită de o companie austriacă, Strabag, care are în componență și acționari ruși.

Licitația pentru proiectul de reabilitare al aeroportului a fost câștigat de o asociere de companii, anume BogArt – Drumuri Bihor – UTI, cărora le-a fost încredințat contractul. Ca răspuns, firma austriacă Strabag a hotărât să depună contestație la CNSC împotriva rezultatului licitației.

Motivele din culise

Motivul pentru care Strabag a pierdut licitația este că proiectul înaintat de aceasta presupunea oprirea activității aeroportului, pe când asociația celor trei firme a venit cu altă modalitate, care permitea aeroportului să rămână operațional.

Deznădejdea celor de la Strabag a fost dezlănțuită de faptul că ei nu au fost capabili să propună realizarea lucrărilor fără întreruperea activității operaționale a aeroportului, spre deosebire de Bogart – Selina – UTI, care au propus un mod inovativ de organizare a lucrărilor fără să fie necesară întreruperea activității operaționale a aeroportului, și deci fără întreruperea zborurilor pe durata execuției lucrărilor, relatează Clujust.

Deși contestarea în sine nu este o problemă, procesul de contestare este unul îndelungat, iar procedura este posibil urmată de acțiuni în instanță, ceea ce ar duce la nerespectarea termenului limită, adică la finalul anului 2023, și implicit la pierderea fondurilor europene, indiferent dacă contestarea nu ar fi câștigată de Strabag.

Istoria se repetă

De asemenea, compania cu capital ruso-austriac nu este la prima situație de acest tip. Numele Strabag este legat de un scandal de la începutul anului 2022, la Iași, unde compania a câștigat licitația pentru construcția terminalului 4 de pasageri (T4) de la aeroportul din Iași, tot un proiect finanțat din fonduri europene în cadrul aceleiași inițiative.

La construcția terminalului 4 de pasageri (T4) de la Aeroportul Iași, a fost schimbat materialul din care ar fi trebuit realizată structura. În licitație, prin caietul de sarcini s-au solicitat stâlpi și grinzi metalice, dar construcția s-a făcut cu stâlpi și grinzi din beton armat, acestea fiind mai ieftine.

Din punct de vedere legal, licitația a fost viciată și ar fi trebuit să fie refăcută, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Compania a invocat motive legate de lipsa materialelor, pe fondul războiului din Ucraina. În ciuda acestor declarații, firma a continuat să ia contracte pentru alte proiecte de reabilitare în nordul țării.

Aceeași situație a avut loc anterior, la reabilitarea aeroportului din Baia Mare, unde Strabag a efectual lucrările pe o sumă dublă față de cea primită pe fonduri europene, care ulterior s-au pierdut din cauza neregulilor constatate în derularea proiectului, se mai arată în sursa citată.

Firma Strabag funcționează în România de mulți ani și a primit multe contracte publice, cu fonduri europene, în special în domeniul infrastructurii. Printre acționarii firmei se numără magnatul de origine rusă, Oleg Deripaska. După declanșarea invaziei ruse, compania a transmis un comunicat în care au publicat procentul acționarilor, pentru a-și arăta transparența și a sublinia că aceasta condamnă conflictul pornit de Rusia.

Întreaga analiză poate fi găsită aici.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.