Infofinanciar > Lumea la zi > O bancă europeană uriașă se prăbușește! Actiunile sale au scăzut miercuri cu peste 20%. Lovitură istorică pentru piața financiară
Lumea la zi

O bancă europeană uriașă se prăbușește! Actiunile sale au scăzut miercuri cu peste 20%. Lovitură istorică pentru piața financiară

Credit Suisse - sursa foto - forbes.ro
sursa foto - forbes.ro

După falimentul unei mari bănci americane, Sillicon Valley Bank, acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit miercuri cu peste 20%, atingând un nou minim istoric, după ce cel mai mare susținător al său a părut să excludă posibilitatea de a mai oferi finanțare pentru creditorul elvețian aflat în dificultate, scrie CNN.

Într-un interviu acordat Bloomberg, președintele Băncii Naționale Saudite a declarat că nu își va majora participația la Credit Suisse.

„Răspunsul este absolut nu, din mai multe motive. Voi cita cel mai simplu motiv, care este de reglementare și statutar. Acum deținem 9,8% din bancă – dacă depășim 10%, intră în vigoare tot felul de reguli noi, fie că este vorba de autoritatea noastră de reglementare, fie de cea europeană sau de cea elvețiană”, a declarat Ammar Al Khudairy pentru Bloomberg. „Nu suntem înclinați să intrăm într-un nou regim de reglementare”.

El a făcut comentarii similare pentru Reuters în marja unei conferințe în Arabia Saudită, anunță CNN

O altă mare bancă trece prin momente de criză

Cândva un jucător important pe Wall Street, Credit Suisse a fost afectat în ultimii ani de o serie de pași greșiți și eșecuri de conformitate care i-au afectat reputația și profitul, iar pe mai mulți directori de top i-a costat locurile de muncă.

În octombrie, creditorul a demarat un plan de restructurare „radicală” care presupune reducerea a 9.000 de locuri de muncă cu normă întreagă, desprinderea băncii sale de investiții și concentrarea pe gestionarea averilor.

Saudi National Bank – care se descrie ca fiind cea mai mare bancă din regat – a angajat 1,5 miliarde de dolari din noul capital de 4 miliarde de dolari pe care Credit Suisse l-a strâns pentru a-și finanța restructurarea.

Al Khudairy s-a declarat mulțumit de restructurare, adăugând că nu crede că banca elvețiană va avea nevoie de bani suplimentari.

„Suntem mulțumiți de plan, de planul de transformare pe care l-au prezentat. Este o bancă foarte puternică”, a declarat Al Khudairy în interviul acordat Reuters.

„Nu cred că vor avea nevoie de bani suplimentari; dacă vă uitați la ratele lor, sunt în regulă. Și operează sub un regim de reglementare puternic în Elveția și în alte țări”, a mai spus Al Khudairy.

Piețele financiare dau semnale de alarmă

Acțiunile băncii se tranzacționau miercuri la Zurich în scădere cu aproape 22%, iar costul de achiziționare a unei asigurări împotriva riscului de intrare în incapacitate de plată a Credit Suisse a atins un nou nivel record, potrivit S&P Global Market Intelligence.

Prăbușirea s-a răsfrânt asupra altor acțiuni bancare europene, băncile franceze și germane precum BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank și Deutsche Bank scăzând între 8% și 10%.

Clienții au retras miliarde de la Credit Suisse anul trecut, contribuind la cea mai mare pierdere anuală a băncii de la criza financiară globală din 2008. Iar loviturile continuă să vină pentru a doua cea mai mare bancă din Elveția.

Marți, aceasta a recunoscut o „slăbiciune materială” în raportarea sa financiară și a renunțat la bonusurile acordate directorilor de top.

Banca își recunoaște vinovăția

Credit Suisse a declarat în raportul său anual că a constatat că „controlul intern al grupului asupra raportării financiare nu a fost eficient”, deoarece nu a reușit să identifice în mod adecvat riscurile potențiale pentru situațiile financiare.

Consiliul de administrație a concluzionat că „slăbiciunea materială ar putea avea ca rezultat declarații eronate ale soldurilor conturilor sau prezentări de informații care ar putea duce la o denaturare semnificativă a situațiilor financiare anuale ale Credit Suisse”, se arată în raportul anual. Credit Suisse elaborează de urgență un „plan de remediere” pentru a consolida controalele.

Într-o intervenție la Bloomberg TV, marți, directorul general al Credit Suisse, Ulrich Körner, a declarat că banca a înregistrat luni „intrări de bani bune și semnificative”, chiar dacă piețele au fost speriate de prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank din Statele Unite.

Ieșirile din bancă s-au „moderat semnificativ” după ce clienții au retras 111 miliarde de franci (122 miliarde de dolari) în cele trei luni până în decembrie, a adăugat Körner.

Körner a declarat că prăbușirea SVB a fost „oarecum o problemă izolată”. Credit Suisse urmează „standarde substanțial diferite și mai înalte în ceea ce privește finanțarea capitalului, lichiditatea și așa mai departe”, a adăugat el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.