Infofinanciar > Info > Se anunță vreme rea! Cum va afecta România
Info

Se anunță vreme rea! Cum va afecta România

ploaie-si-vant
sursa: stiriutile.ro

Un nucleu ciclonic de vreme rea care a adus zăpezi în Croația și Serbia se îndreaptă treptat spre România și ar putea aduce precipitații de vânt puternic în primă fază, anunță meteorologul ANM Alina Șerban.

Formațiunea va aduce și ploaie la nivelul regiunii țării, în jumătatea estică și pe arii restrânse, dar nu vor fi încărcate cantitativ. La munte, pe crestele montane, vor exista și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În rest, nucleul ciclonic se va răsfrânge asupra țării noastre cu un sector de vreme caldă, astfel că temperturile pe parcursul următoarelor zile vor fi chiar mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă a anului.

Reprezentanta ANM, Alina Șerban, a oferit informații despre nucleul ciclonic: „Sistemele frontale asociate acestui nucleu ciclonic se deplasează treptat către zona țării noastre, astfel încât va determina, într-o primă fază, intensificări ale vântului. Deja se resimt la momentul acesta în sudul Banatului și în zona montană aferentă. În orele următoare în prima parte a zilei de miercuri vom avea intensificări de 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, de peste 90-100 de kilometri pe oră pe crestele Carpaților Meridionali, în mod deosebit acolo unde mare atenție deja s-a depus un strat de zăpadă, astfel încât aceasta va fi spulberată”, citează RomâniaTV.

Se așteaptă vreme caldă în România

În sudul României se așteaptă temperaturi maxime de până la 13-15 grade Celsius, iar în zona Dobrogei, temperaturile pot atinge și 16 grade Celsius. Asta înseamnă cu 10 grade mai mult decât ce ar trebui să se înregistreze în mod normal în această perioadă a anului.

La sfârșitul săptămânii vremea se va mai răci. Temperaturile vor scădea treptat, ajungând la finalul săptămânii  la maxime de 10-12 grade în sudul țării, iar în zonele vestice, la cel mult 7-8 grade. De asemenea, vremea din Moldova se așteaptă sa fie una mai rece, însă normală pentru perioada aceasta, temperaturile maxime fiind de numai 2-3 grade Celsius.

Din cauza amestecărilor termice, precipitațiile în zonele montane vor fi și ele destul de alandala, lapovița și ninsoarea fiind probabile să apară și în zona Transilvaniei, însă în cantități mai scăzute.

Minimele vor ajunge, treptat, sub nivelul înghețării în aproape toate regiunile României. Temperaturile rămân, însă, anormal de ridicate.

Vremea caldă se datorează mării Mediterane

Motivul temperaturilor calde și schimbătoare din această perioadă se datorează caniculei mediteraneene a mării ce poartă același nume, fenomen avertizat de meteorologiști încă din vară. Profesorul Mircea Duțu a explicat fenomenul: „Apele Mării Mediterane au înregistrat temperaturi de peste 31 de grade Celsius, ceea ce putea să provoace pe termen scurt o serie de furtuni deosebit de violente [..] sau ca pe termen relativ scurt, această cantitate imensă de energie care a fost înmagazinată avea să se exprime sub forma unor manifestări meteo-climatice extreme.