Info

Atenție, șoferi! Este cod galben de ceață, vizibilitate redusă și polei în șase județe din țară

Ceață, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Meteorologii ANM (Agenția Națională de Meteorologie) au anunțat că în această seară se va instaura un cod Galben de ceaţă densă, vizibilitate redusă și polei în Județul Bacău (zona joasă), Județul Botoşani, Județul Suceava (zona joasă), Județul Neamţ (zona joasă), Județul Vrancea (zona joasă) și Județul Iaşi

Astfel, în aceste șase județe din nordul țării, în intervalul 21:00 – 02:00, din cauza ceții, vizibilitatea șoferilor va fi redusă sub 200 m, izolat sub 50 m. De asemenea, în anumite zone, din cauza burniței, se va forma ghețiș.

Pentru a evita orice incident, polițiștii îi îndeamnă pe șoferi să circule cu o viteză redusă și să fie mult mai atenți când sunt la volan. Totodată, aceștia sunt sfătuiți să apeleze la sistemele de iluminare și dezaburire, să mărească distanța de siguranță între vehicule, dar să și evite manevrele riscante sau depășirile periculoase, scriu cei de la Antena 3.

Rafale de vânt de peste 100 km/h

Meteorologii au mai emis un cod Portocaliu de vânt puternic, care va depăși la rafală 90-100 km/h, în intervalul 23:00- 02:00, în județul Caraș-Severin. Localitățile în care își va face simțită prezența acest fenomen sunt: Moldova Nouă, Oravița, Pojejena, Sichevița, Răcășdia, Sasca Montană, Coronini, Ciclova Română, Gârnic, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici.

De asemenea, reprezentanții ANM au instaurat un cod Galben de vijelii pentru mai multe judeţe din ţară: Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Sibiu, Alba, Brașov și Argeș.

Alina Șerban, meteorologul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a susținut că vântul puternic este cauzat de un nucleu ciclonic se care se deplasează către România.

„Sistemele frontale asociate acestui nucleu ciclonic se deplasează treptat către zona țării noastre, astfel încât va determina, într-o primă fază, intensificări ale vântului. Deja se resimt la momentul acesta în sudul Banatului și în zona montană aferentă.

În orele următoare în această noapte, în prima parte a zilei de mâine vom avea intensificări de 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, de peste 90-100 de kilometri pe oră pe crestele Carpaților Meridionali, în mod deosebit acolo unde mare atenție deja s-a depus un strat de zăpadă, astfel încât aceasta va fi spulberată”, a explicat meteorologul ANM.

Cum va fi vremea iarna următoare

Meteorologii ANM au anunțat că iarna 2022-2023 va fi una blândă.

„Prognoza elaborată de marile centre internaționale, în ceea ce privește iarna în Europa, inclusiv pentru partea de Sud, Sud-Est, areal în care se află și România, arată că iarna 2022-2023 ar părea că este normală, cu tendință medie spre blândă.

Acest lucru nu exclude să avem în România perioade în care să avem caracteristicile unei ierni normale, adică să avem straturi de zăpadă și valori de temperatură care să coboare sub minus 10 sau minus 15 grade, nu doar în zonele cele mai reci ale țării”, a susținut Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.