Infofinanciar > Info > Nu vor crește impozitele românilor! Cine face această declarație și de ce să-l credem
Info

Nu vor crește impozitele românilor! Cine face această declarație și de ce să-l credem

Klaus Iohannis
Foto: cancan.ro

Bătălia care se tot dă în jurul impozitului progresiv, și pe care unele guri rele spun că nu este altceva decât o fumigenă aruncată spre deliciul maselor deja înnebunite de creșterea puternică a prețurilor la mai toate produsele, nu se va instaura anul acesta.

Tocmai de la Bruxelles

Această declarație îi aparține președintelui Klaus Iohannis. Bref, el susține că nu vor crește taxele și impozitele în acest an și că românii nu trebuie să se teamă că „de mâine se va schimba sistemul de impozitare și vor trebui să plătească mai mult”.

Evident, poziția președintelui vine mai degrabă ca un fel de contră vizavi de tema impozitării progresive împinsă puternic de PSD.

Cu aceeași ocazie, Iohannis a vorbit și despre nevoia de bani pentru finanțarea subvențiilor în sistemul energetic, apoi a revenit la progresivul impozit progresiv.

„Discuții (despre mărirea taxelor sau impozitul progresiv), evident, sunt. Și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu în sectorul energetic. Este nevoie de venituri și toată lumea caută venituri în plus.

Însă, la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând. Dar, nu este greșit să fie luate în discuție diferite variante posibile.

Însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că de mâine se schimbă sistemul de impozitare și trebuie să plătească mai mult”, a declarat Klaus Iohannis, aflat la summitul liderilor UE de la Bruxelles.

Cum vede PSD impozitul progresiv

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat, duminică, la TV, un model de impozitare progresivă prin care contribuabilii ar urma să aibă posibilitatea să investească diferența de impozit ce trece peste cota actuală de 10% în anumite domenii, precum locuințe, pensii private, asigurări, after-school pentru copii.

„Orice societate își dorește o clasă de mijloc cât mai dezvoltată și cât mai largă. Mi-aș dori să venim în primul și primul rând cu anumite deduceri la impozitul pe venit la cei cu venituri foarte mici și cu deductibilitate foarte largă și deduceri pentru clasa medie – pentru învățământ, pensii private, after-school, asigurări de sănătate. Astfel împingi să dezvolți și serviciile”, a spus Marcel Ciolacu.

„De exemplu, venitul dumneavoastră fiind impozitat acum 10% îl ducem la 15%. Eu, stat, în schimb vă las ca cei 5% dumneavoastră personal să decideți dacă mi-i dați mie, statului, sau îi cheltuiți pentru o locuință mai mare, independentă energetic, pentru copiii dumneavoastră, ați mai făcut un copil vă luați o cameră în plus. Așa se dezvoltă societatea. Nu trebuie să rămânem închiși în anumite lucruri”, a mai punctat președintele PSD