Infofinanciar > Info > Nu vom mai putea plăti nimic cu bani cash! Inițiativa care prevede plata salariilor doar pe cardul bancar
Info

Nu vom mai putea plăti nimic cu bani cash! Inițiativa care prevede plata salariilor doar pe cardul bancar

laptop, card-bancar,plationline; sursă foto:economedia.ro
FOTO: ECONOMEDIA

Majoritatea oamenilor aleg să folosească tot mai mult mijloacele digitale atunci când vine vorba de efectuarea plăților, fie că vorbim de tranzacții importante sau de plata cumpărăturilor zilnice.

Mulți dintre noi alegem să achităm cu telefonul în detrimentul banilor cash, însă, nu este întotdeauna cea mai potrivită alternativă, nu este exclus ca băncile să întâmpine dificultăți tehnice sau să fie ținta unui atac cibernetic. Chiar și cu aceste provocări, tendința este de a se renunța la numerar în favoarea instrumentelor electronice de plată.

România, tot mai aproape de digitalizare completă

Vremurile în care ne aliniamla coadă sau managerul ne chema pentru a ne înmâna plicul cu leafa lunară au cam dispărut, e adevărat că mai sunt pe ici pe colo câțiva comercianți care încă mai aplică metoda plicul, dar per ansamblu salariile sunt livrate pe card. Din fericire pentru adepții conservatori ai metodei „leafa în mână”, plățile salariului în numerar vor mai fi permise însă, acest lucru nu este valabil și pentru comercianți, care, în perioada următoare vor fi obligați să aibă POS.

La Parlament a fost depus deja un proiect care interzice angajatorilor să-și mai plătească angajații în numerar și, totodată, inițiativa legislativă, dacă va fi aprobată prevede ca toți comercianții să accepte plata cu cardul. Actul normativ va produce efecte la 180 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit parcursului legislativ, inițiativa mai are nevoie doar de votul deputaților pentru a intra în vigoare în condițiile stabilite, Comisiile au dat aviz favorabil. Proiectul legislativ aparține liberalului George Cristian Tuță și beneficiază de sprijinul mai multor parlamentari din opoziție. Obiectivul urmărit constă în îmbunătățirea incluziunii financiare cu toate că modificările vizează mai degrabă limitarea plăților cu numerar.

Din 2026 vom plăti doar cu cardul

Legislația în vigoare, prevede care persoanele care încasează lunar, sub formă de venit obținut din muncă, mai puțin de 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie să fie excluse de la plata salariilor în conturi bancare. În acest valoarea venitului mediu brut pe economie este de 6.789 de lei.

Comercianții au obligația de a pune la dipsoziția clienților măcar un instrument de plată fără numerar, altfel spus, sunt obligați să accepta plățile prin card sau on-line. Proiectul oferă instituțiile un mai bun control asupra tranzacțiilor iar fraudele vor fi depistate mult mai ușor.

„Într-adevăr, trebuie să recunoaștem că schimbările necesită o perioadă de adaptare, de aceea am propus ca beneficiarii de pensii și de ajutoare sociale să nu fie astăzi cuprinși în această formă de a-și încasa veniturile în contul respectiv, putând să opteze pentru cash”, a declarat Tuță la dezbaterile pe marginea proiectului de lege din Comisia de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Inițiatorul proiectului legislativ a subliinat faptuș că persoanele care încasează sub 4.000 de lei nu pot fi obligați de lege să primească banii doar în cont, potrivit Romania TV.