Infofinanciar > Lumea la zi > Atac cibernetic de mare amploare! Hackerii au compromis serverele din mai multe state ale lumii
Lumea la zi

Atac cibernetic de mare amploare! Hackerii au compromis serverele din mai multe state ale lumii

Guvernul britanic îi acuză pe chinezi de atacuri cibernetice
FOTO:playtech.ro

Mii de servere de calculatoare din întreaga lume au fost vizate de un atac de tip ransomware, conform Agenției Naționale de Securitate Cibernetică (ACN) din Italia. Aceasta a avertizat organizațiile să ia măsuri pentru a-și proteja sistemele.

„Atacul de piraterie informatică a urmărit să exploateze o vulnerabilitate software, a declarat directorul general al ACN”, Roberto Baldoni, pentru Reuters. De asemenea, acesta a spus că atacul a fost la scară largă.

Agenția italiană de știri ANSA, citând ACN, a raportat că au fost compromise servere în alte țări europene, precum Franța și Finlanda, dar și în Statele Unite și Canada.

Atacuri cibernetice internaționale

Zeci de organizații italiene ar fi fost probabil afectate și multe altele au fost avertizate să ia măsuri pentru a evita să fie blocate de sistemele lor. Clienții Telecom Italia (TLIT.MI) au raportat probleme cu internetul mai devreme duminică, dar nu se crede că cele două probleme sunt legate. Oficialii americani din domeniul securității cibernetice au declarat că evaluează impactul incidentelor raportate.

„CISA colaborează cu partenerii noștri din sectorul public și privat pentru a evalua impactul acestor incidente raportate și pentru a oferi asistență acolo unde este necesar”, a declarat Agenția americană pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii.

La nivel Național Directoratul Național de Securitate Cibernetică, (DNSC) a declarat că „Încep să reapară mesajele-capcană de tipul ‘TU EȘTI ÎN ACEST VIDEOCLIP’, iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune!”

Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că astfel de atacuri sunt din ce în ce mai frecvente. Dacă ați dat click pe un asemenea link cea mai eficientă metodă este autentificarea cu doi factori. Ulterior este indicat să verificați eventualele modificări ale dispozitivului cre nu au fost efectuate de tine. Odată finalizați acești pași, luați în considerarea instalarea unui antivirus.

Atacurile cibernetice din Marea Britanie

De asemenea și lanțul de magazine de îmbrăcăminte sportivă JD Sports a declarat că datele stocate a 10 milioane de clienți ar putea fi în pericol după ce a fost lovit de un atac cibernetic.

Compania a precizat că printre informațiile care „ar fi putut fi accesate” de hackeri se numără nume, adrese, conturi de e-mail, numere de telefon, detalii despre comenzi și ultimele patru cifre ale cardurilor bancare. Datele se refereau la comenzi online între noiembrie 2018 și octombrie 2020. JD Sports a declarat că a contactat clienții afectați.

Grupul a precizat că datele afectate au fost „limitate”. Acesta a adăugat că nu deține detalii complete ale cardurilor de plată și nu crede că parolele conturilor au fost accesate de hackeri. „Dorim să ne cerem scuze clienților care ar fi putut fi afectați de acest incident”, a declarat Neil Greenhalgh, directorul financiar al JD Sports. „Protejarea datelor clienților noștri este o prioritate absolută pentru JD”.

Atacul s-a referit la comenzile online plasate pentru mărcile JD, Millets, Blacks, Scotts și MilletSport și se înțelege că a fost detectat de companie în ultimele zile, dar au fost accesate doar datele istorice. Compania a declarat că lucrează cu „experți de top în domeniul securității cibernetice” și că a colaborat cu Biroul Comisarului pentru Informații din Marea Britanie (ICO) ca răspuns la acest incident.

Greenhalgh a declarat că clienții afectați au fost sfătuiți „să fie vigilenți cu privire la posibilele e-mailuri, apeluri și mesaje text înșelătoare”.

Atacurile cibernetice au afectat mai multe companii britanice în ultima vreme. Royal Mail a fost victima unui atac ransomware la începutul acestei luni, care a dus la oprirea livrărilor de corespondență și colete în străinătate. În decembrie, ziarul The Guardian a fost, de asemenea, vizat de un presupus atac ransomware, potrivit bbc.com.

Lauren Wills-Dixon, avocat și expert în confidențialitatea datelor la firma de avocatură Gordons, a declarat că retailerii se numără printre cele mai frecvente ținte ale atacurilor cibernetice din cauza volumului mare de date ale clienților pe care le dețin și a spus că firmele trebuie să facă mai multe pentru a se planifica în acest sens.