Infofinanciar > Info > Cât va cheltui Guvernul pentru viitoarele pensii? Analist economic: „Este posibil ca statul să ridice vârsta de pensionare foarte mult”
Info

Cât va cheltui Guvernul pentru viitoarele pensii? Analist economic: „Este posibil ca statul să ridice vârsta de pensionare foarte mult”

România primește 6 miliarde de euro din Fondul Social pentru Climă
Sursă foto: Adevărul Financiar

România are în continuare o nevoie imensă de reglementare a cheltuielilor de buget de stat, și de asemenea este nevoie de o reforma administrativă pentru salariile din zonele în care schemele de personal nu sunt justificate și în special în sectorul de pensii. 

Statul datorează și în acest moment o sumă foarte mare celor care au contribuit la fondul de pensii, dar nici un fel de schimbare nu pare să se observe în viitorul apropiat, care să ajute situația legată de achitarea pensiilor. 

Analistul și profesorul de economie mondială, Christian Năsulea, a explicat că economia țării a stagnat la începutul anului 2023. De asemenea, Institutul Național de Statistică (INS) a transmis faptul că în primul trimestru din anul 2023, creșterea a fost de doar 0,1% față de ultimul trimestru din anul trecut. 

Economia a stagnat dintr-un principiu de sezonalitate 

„Anual, ne așteptăm la rezultate care să fie mai bune față de ce se estimează pentru alte țări europene. Și atunci, motivul principal pentru performanțele slabe în prima parte a anului, dar așteptările relativ ridicate pentru restul anului țin de sezonalitate. 

Practic, așa cum s-a spus și de la BNR, este absolut normal să avem performanțe scăzute în iarnă și, pe măsură ce vine primăvara, vine vara, încep să intre anumite categorii de produse pe piață, care sunt produse în România în cantități mari, dar sunt disponibile pentru o perioadă scurtă din an”, a transmis economistul Christian Năsulea. 

Totuși, având în vedere situația economică la nivel european, experții susțin că țara noastră ar putea să aibă performanțe economice destul de apropiate de stimarea realizată la nivel național. 

„Dacă România continuă să apere cheltuielile exagerat de mari care se fac în sectorul public și să refuze să facă reformele, să ia măsurile necesare pentru a reduce aceste cheltuieli, atunci acest lucru va afecta în mod semnificativ perspectivele pe termen lung ale țării. Practic, trebuie să arătăm responsabilitate, să arătăm că suntem pregătiți să luăm măsurile necesare, să facem reformele necesare în așa fel încât să rezolvăm aceste probleme care, așa cum spuneam, sunt probleme pe care le avem pe termen lung”, a mai spus analistul economic. 

Statul datorează o avere celor care au contribuit la fondul de pensii 

Potrivit profesorului de economie mondială, România are nevoie disperată de reforme importante, așa cum sunt cele administrative și a sistemului de pensii.  

Astfel, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii, în întregime. Nu este vorba doar despre pensiile speciale, ci în discuție intra și cele publice.  

„România are o problemă foarte mare cu o datorie publică implicită, care se adaugă datoriei publice explicite, care vine din faptul că statul român datorează foarte mulți bani celor care au contribuit la fondul de pensii, la sistemul public de pensii, pentru care statul român nu pune nimic deoparte, potrivit Gândul

Statul român merge pe datorie, să spunem așa, bazându-se pe faptul că vom găsi noi o soluție în momentul în care trebuie să plătim pensiile oamenilor sau nu vom găsi o soluție și pur și simplu vom ridica vârsta de pensionare foarte, foarte mult, în așa fel încât să nu mai fie nevoie să fie plătite acele pensii”, a încheiat economistul Christian Năsulea.