Infofinanciar > Lumea la zi > De ce nu e sărbătorită ziua de naștere a lui Kim Jong Un în Coreea de Nord
Lumea la zi

De ce nu e sărbătorită ziua de naștere a lui Kim Jong Un în Coreea de Nord

Kim Jong Un (sursă foto: The Daily Beast)
sursă foto: arhiva companiei

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a împlinit luni, 8 ianuarie, vârsta de 40 de ani. Dar fără niciun fel de sărbătoare publică. Mai ales după ce țara sa intrat în noul an cu baraje de artilerie în mare și cu promisiuni de a-și extinde arsenalul nuclear.

De la preluarea puterii la sfârșitul anului 2011, Kim, a treia generație a familiei sale care conduce Coreea de Nord, se crede că a stabilit o conducere absolută similară cu cea a predecesorilor săi. Însă ziua sa de naștere nu a fost încă sărbătorită oficial, spre deosebire de răposatul său tată Kim Jong Il și de bunicul său Kim Il Sung. Zilele lor de naștere sunt două dintre cele mai mari sărbători ale Nordului și sunt marcate cu mare fast și, uneori, parade militare masive.

Luni, 8 ianuarie, agenția de știri de stat din Coreea de Nord a publicat un articol lung în care se lăuda faptul că Kim a condus proiecte majore de construcție în ultimul deceniu. De asemenea, aceasta a raportat că Kim a vizitat o fermă de pui împreună cu fiica sa în ziua precedentă. Dar nu a făcut nicio mențiune despre ziua sa de naștere.

De ce nu-și serbează Kim Jong Un ziua de naștere

Unii observatori speculează că Kim ar putea crede că este încă relativ prea tânăr sau că are nevoie de realizări mai mari pentru a organiza festivități aniversare atât de fastuoase. Alții spun că lipsa unei festivități publice de aniversare poate fi legată de preocupările sale în legătură cu atenția acordată mamei sale decedate, născută în Japonia.

Căutarea cu îndârjire de către Kim a unui arsenal nuclear mai mare a atras sancțiuni conduse de SUA. Sancțiuni care, împreună cu închiderea frontierelor în timpul pandemiei, se crede că au afectat grav economia fragilă a Nordului. Ulterior, Kim a recunoscut eșecurile politice, în timp ce promisiunea sa că Coreea de Nord „nu va mai trebui să strângă niciodată cureaua” a rămas neîndeplinită.

„Pentru Kim, probabil că este încă împovărător din punct de vedere politic să se idolatrizeze, deoarece este încă tânăr și nu a acumulat prea multe realizări”, a declarat Hong Min, analist la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul. Kim Yeol Soo, expert la Institutul Coreean pentru Afaceri Militare din Coreea de Sud, a declarat că va dura probabil ceva timp până când ziua sa de naștere va deveni o sărbătoare oficială. Deoarece membrii mai în vârstă ai elitei conducătoare a Nordului vor crede în continuare că este prea tânăr.

Sărbători naționale

Zilele de naștere sunt esențiale în mitologia lui Kim Il Sung și Kim Jong Il. Cei doi au condus Coreea de Nord cu un statut de zeu încă de la fondarea țării în 1948. Zilele lor de naștere, 15 aprilie pentru Kim Il Sung și 16 februarie pentru Kim Jong Il, sunt sărbătorite în mod obișnuit cu omagieri la statuile lor gigantice, petreceri, focuri de artificii și spectacole. La unele zile de naștere importante, armata nord-coreeană organizează parade uriașe cu soldați și arme puternice capabile să țintească SUA și Coreea de Sud.

Ziua de naștere a lui Kim Il Sung a fost desemnată ca sărbătoare oficială în 1968, când a împlinit 56 de ani, potrivit unui site web administrat de Ministerul Unificării din Coreea de Sud, care se ocupă de relațiile cu Coreea de Nord. Ziua de naștere a lui Kim Jong Il ar fi devenit sărbătoare oficială în 1982, când a împlinit 40 de ani.

Oficialii din Coreea de Nord nu au comentat niciodată în mod oficial ziua de naștere a lui Kim Jong Un. Singura dată când Kim a fost onorat în public de ziua sa de naștere a fost în 2014, când fosta vedetă NBA Dennis Rodman a cântat „La mulți ani” înainte de un meci de baschet demonstrativ la Pyongyang. Site-ul web administrat de Ministerul Unificării precizează că Kim Jong Un s-a născut pe 8 ianuarie.

Fricile lui Kim

Există, de asemenea, opinii potrivit cărora Kim ar putea fi îngrijorat de faptul că ar putea atrage atenții nedorite asupra mamei sale, Ko Yong Hui, o dansatoare născută în Japonia. Aceasta este cunoscută ca fiind a treia sau a patra soție a tatălui său. Legăturile lui Ko cu Japonia, care a colonizat în trecut Peninsula Coreeană, și faptul că nu a fost prima soție a lui Kim Jong Il, sunt considerate ca fiind dezavantajoase pentru regimul dinastic al lui Kim.

„Faptul că mama sa a venit din Japonia este cel mai mare punct slab al său, care îi subminează legitimitatea liniei de sânge Paektu”, a declarat Park Won Gon, profesor la Universitatea Ewha Womans din Seul. El se referă referă la linia genealogică a familiei Kim, care poartă numele celui mai sacru munte din țară. „Când ziua de naștere a lui Kim Jong Un va deveni o sărbătoare oficială, el nu va mai face publice detalii despre nașterea sa”, a spus el.

În cadrul unei reuniuni cheie a partidului de guvernământ de la sfârșitul lunii decembrie, Kim a promis că își va mări arsenalul nuclear și va lansa sateliți de spionaj pentru a face față la ceea ce el a numit o confruntare fără precedent condusă de SUA. În ultimele zile, el și-a pus trupele să tragă obuze de artilerie în apropierea graniței maritime disputate cu Coreea de Sud, sporind tensiunile cu rivalul său, scrie apnews.com.