Infofinanciar > Lumea la zi > Phenianul face demonstrații de forță la granița cu Coreea de Sud
Lumea la zi

Phenianul face demonstrații de forță la granița cu Coreea de Sud

Coreea de Nord Sursa foto Biziday
Foto: facebook.com

Coreea de Nord a efectuat duminică, pentru a treia zi consecutiv, exerciţii de artilerie cu muniţie reală pe coasta de vest. Respectviv, în apropiere de frontiera maritimă cu Coreea de Sud.

Autorităţile locale din Yeongpyeong, o insulă sud-coreeană îndepărtată din Marea Galbenă, situată în apropierea coastei nord-coreene, au declarat că au trimis mesaje pe telefoanele mobile ale locuitorilor, îndemnându-i să rămână acasă.

Demonstrații de forță

„În prezent se aud focuri de tun nord-coreean”, se arată în mesaje, sfătuindu-i pe rezidenţi să nu facă „activităţi în aer liber”. S-a evocat și posibilitatea ca forţele sud-coreene să riposteze.

Potrivit Yonhap, niciun proiectil nu a căzut de partea sud-coreeană a liniei de demarcaţie maritimă.

Au fost evacuați

Vineri, locuitorilor din Yeonpyeong şi Baengnyeong, o altă insulă sud-coreeană situată foarte aproape de Coreea de Nord, li s-a ordonat să se evacueze în adăposturi din cauza tirurilor de artilerie nord-coreene în apele din jur.

Peste 200 de obuze au fost trase, potrivit Seulului, a cărui armată a ripostat cu un exerciţiu de tragere reală câteva ore mai târziu în Yeonpyeong.

Sâmbătă, armata sud-coreeană a anunţat că Phenianul a tras 60 de obuze în apele din apropierea Yongpyeong, aproape de linia de demarcaţie maritimă.

Imitație de tun

Coreea de Nord a venit cu o versiune diferită. Potrivit lui Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, ar fi fost de fapt încărcături explozive simulând sunetul unui tun, pe care forţele nord-coreene le-au detonat pentru a testa reacţia sud-coreeană.

„Armata necinstită a Republicii Coreea a muşcat momeala pe care i-am aruncat-o”, a adăugat ea. Ea a mai spus ironic: „În viitor, ei vor confunda chiar şi zgomotul tunetului pe cerul nordic cu focul de artilerie al armatei noastre”.