Infofinanciar > Lumea la zi > Nu e ca la noi! Salariile din Polonia au crescut cu 6%. Inflația s-a redus cu 2,8%
Lumea la zi

Nu e ca la noi! Salariile din Polonia au crescut cu 6%. Inflația s-a redus cu 2,8%

Salariile din Polonia au crescut cu 6%. Inflația s-a redus cu 2,8%
Sursă foto: fitchsolutions.com

Vânzările de retail din Polonia, cea mai mare piață de consum din Europa de Est, au înregistrat o creștere semnificativă luna trecută, cu 6%. Inflația s-a redus la 2,8% în ritm anualizat, ceea ce poate oferi o oarecare confort consumatorilor.

Această tendință pozitivă ar putea fi un semnal încurajator pentru economie. În Polonia și în Europa de Est în general, consumul joacă un rol important în stimularea creșterii economice. În piața poloneză, creșterea vânzărilor cu amănuntul în februarie a fost impulsată în special de achizițiile de autovehicule și carburanți.

Salariile din Polonia au crescut în termeni reali, adică ajustate la inflație, cu 13%, conform observațiilor analiștilor de la ING. În plus, începând cu începutul anului, pensiile și beneficiile sociale au fost indexate generos.

În Ungaria, inflația a fost extrem de puternică în ultimii doi ani. Aceasta a fost atât de severă încât, în ultimul trimestru al anului trecut, consumul de tutun a înregistrat cea mai mare scădere din 2015 încoace.

Scumpirile au decelerat semnificativ în ultimul an, de la 26% în ianuarie 2023 la 5,5% în decembrie și 3,6% în februarie. Maghiarii s-au confruntat cu prețuri în creștere explozivă la alimente. Luna trecută, inflația la alimente a atins cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, conform flux24.ro.