Infofinanciar > Info > Guvernul crește salariile în plină austeritate. Majorarea ajunge și până la 30%
Info

Guvernul crește salariile în plină austeritate. Majorarea ajunge și până la 30%

Ministerul Familei anunță programul de împrumuturi
Sursa foto: Arhiva companiei

De anul trecut, Guvernul Ciolacu vorbește insistent de austeritate și deficit bugetar. Cu toate acestea, numărul bugetarilor crește. Joi, Executivul a majorat și salariile pentru o anumită categorie de angajați la stat.

Executivul a aprobat joi, printr-o ordonanță de urgență, o creștere substanțială a salariilor. De majorare, beneficiază personalul din instituțiile de apărare, cele de ordine publică și de securitate națională. Actul normativ mai prevede și o creștere a indemnizațiilor pentru participarea la misiuni, exerciții și aplicații militare.

Măsura survine în contextul în care Ministerul Apărării Naționale se confruntă cu o lipsă constantă de personal militar. Fapt confirmat de prelungirea campaniilor de recrutare-înrolare, dar și de anunțurile de angajare publicate anul trecut.

Majorarea crește deficitul bugetar

Noul act normativ aprobat de guvern prevede stabilirea unor drepturi specifice pentru personalul Ministerului Apărării Naționale (MApN). De asemenea, ordonanța majorează și unele cheltuieli determinate de pregătirea și executarea unor misiuni în afara teritoriului național.

Potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență, salariile majorate vor va avea un impact bugetar de 1,1 miliarde de lei. Valoarea este valabilă doar pentru acest an.

Creșterea de salarii aprobată pentru angajații MApN vine pe fondul creșterii constante a deficitului bugetar în România. Reprezentanții Comisiei Europene aflați la București săptămâna aceasta au avertizat că țara noastră riscă să ajungă la un deficit de 7% din PIB. Avertismente similare au mai fost emise de la începutul anului de reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale. Aceștia propuneau o majorare etapizată a pensiilor ca măsură de prevenție a creșterii deficitului bugetar.

Cine va beneficia de salariile mărite

Majorarea drepturilor specifice pentru personalul MApN include mai multe instituții din subordinea acestuia.

Astfel, prin ordonanță se acordă o creștere salarială de până la 30% din solda de funcție. Aceasta se aplică și pentru salariul de funcție sau salariul de bază. De noua măsură benficiază personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizației de delegare-detașare. „Aceasta se acordă pentru personalul din instituțiile de apărare ordine publică și securitate națională, care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații în tabere sau un poligoane, cu participare internațională sau misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48 de ore și la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care au locul permanent de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Actul normativ creează cadrul legal unic pentru salarizarea personalului pe perioada cursurilor de formare și de perfecționare. De acesta beneficiază personalul care urmează cursuri de carieră și nivel. Dar și cei care urmează cursuri de zi în cadrul instituțiilor de învățământ superior, potrivit profit.

Ordonanța de urgență reglementează și permite soldaților și gradaților profesioniști să beneficieze de concediu de odihnă suplimentar și de concediu de studii. De asemenea, se introduce și compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat.