Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale. SUA înarmează Taiwanul. Hezbollahul amenință Cipru
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale. SUA înarmează Taiwanul. Hezbollahul amenință Cipru

revista presei internaționale, sursa foto arhiva companiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Revista Presei Internaționale vă aduce cele mai importante știri din lume. SUA furnizează Taiwanului mai multe tipuri de drone. Hezbollahul lansează noi amenințări. Firmele de livrări încep să piardă tot mai mulți bani.

SUA a aprobat vânzarea de drone și rachete către Taiwan pentru aproximativ 360 de milioane de dolari. Vânzarea include drone marine, precum 720 Switchblade, care plutește în apropierea țintei înainte de a ataca. Președintele Taiwanului, William Lai Ching-te, a mulțumit administrației SUA pentru aprobarea acordului. De la învestirea sa în luna mai, China și-a intensificat activitățile militare în apropierea teritoriului autonom.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud și liderul Congresului Național African, a depus jurământul pentru un nou mandat. Ramaphosa a format o alianță de împărțire a puterii cu Alianța Democratică, un partid de centru. Luna trecută, partidul și-a pierdut majoritatea parlamentară pentru prima dată de la sfârșitul apartheidului în 1994.

Liderul Hezbollah a avertizat că gruparea sa va lupta ”fără reguli și fără limite” într-un război împotriva Israelului. Liderul Hezbollah a amenințat, de asemenea, Cipru. El a acuzat țara că permite Israelului să folosească aeroporturile sale pentru exerciții militare.

Sara Duterte, vicepreședintele Filipinelor, a demisionat din funcțiile de ministru al educației și de vicepreședinte al unui grup operativ anti-insurgență. Fiica lui Rodrigo Duterte, fostul președinte al Filipinelor, Sara Duterte este o figură importantă într-una dintre cele două mari familii politice ale țării. Demisia ei este un semn că alianța șubredă cu președintele Ferdinand Marcos se destramă.

Doi protestatari pentru climă au fost arestați pentru că au stropit monumentul de la Stonehenge cu vopsea portocalie. Grupul ecologist Just Stop Oil a declarat că vopseaua era pe bază de făină de porumb și că se va spăla. Vizitatorii patrimoniului mondial UNESCO au încercat să îi oprească pe protestatari. Premierul Rishi Sunak, a calificat acțiunea drept un „act de vandalism rușinos”.

SNP este în scădere

Partidul Național Scoțian (SNP) și-a lansat miercuri, la Edinburgh, manifestul pentru alegerile generale. În 2019, partidul a obținut 45% din voturile scoțiene și 48 de locuri în Parlamentul de la Westminster. Este probabil să piardă multe dintre acestea. Sondajele arată că SNP se află la șapte puncte în spatele Partidului Laburist Scoțian.

Sr fi o lovitură grea pentru SNP, care a dominat politica scoțiană timp de aproape două decenii. Pentru a recupera teren, partidul a anunțat că va publica „singurul manifest de stânga al campaniei”. Manifestul promite să pună capăt „austerității de la Westminster” și îi acuză pe laburiști că susțin Brexitul.

Giganții nu mai reușesc să livreze

Cele mai mari patru firme de livrare din lume listate la bursă – Deliveryoo, Delivery Hero, DoorDash și Just Eat – pierd bani. Vânzările lor au crescut vertiginos în timpul pandemiei, dar, pe măsură ce inflația a crescut și consumatorii și-au restrâns cheltuielile, câștigurile firmelor au încetinit. O analiză realizată de Financial Times și theDelivery.World, compannie de analiză din SUA, a constatat pierderile substanțiale. Astfel, cele patru firme au pierdut din 2017 până în prezent 20,3 miliarde de dolari.

Delivery Hero de miercuri, listată la Frankfurt, a vândut subsidiara taiwaneză a afacerii sale, foodpanda, și o participație în Deliveroo. Acest lucru i-ar putea îmbunătăți profitabilitatea pentru o vreme. Dar afacerea de livrare de alimente are încă probleme mari. Acestea includ costuri ridicate de publicitate și reglementări tot mai stricte.

Brazilia se luptă cu inflația

Banca centrală a Braziliei va decide dacă va modifica sau nu dobânda sa cheie, în prezent de 10,5%. Economiștii se așteaptă ca factorii de decizie să o mențină constantă. Acest lucru ar pune capăt unei serii de reduceri care datează din vara anului trecut. Îngrijorările legate de inflație, care a atins o rată anuală de 3,9% în luna mai, sunt tot mai mari. Economia a înregistrat o creștere surprinzător de robustă de 0,8% în primul trimestru. Evoluția descurajează, de asemenea, o reducere.

De la ultima ședință a băncii centrale, realul, moneda braziliană, a ajuns la la cel mai scăzut nivel față de dolar din ianuarie 2023. Piețele și-au pierdut încrederea în aprilie, după ce guvernul a declarat că nu-și poate îndeplini obiectivul privind excedentul bugetar. Președintele Luiz Inácio Lula da Silva a convocat recent o reuniune pentru a analiza reducerea cheltuielilor guvernamentale. Cu toate acestea, este posibil ca el să nu fie dispus să facă acest lucru, conform economist.