Lumea la zi

Nu ai card bancar, nu cumperi! Primul magazin care nu acceptă plata cu numerar

Card, Sursă foto: Infoactual
Sursă foto: Infoactual

Mulți oameni asociază cele 40 de ramuri ale lanțului Gravis în primul rând cu produsele Apple. În viitor, nu veți mai putea plăti acolo cu bancnote și monede, nici măcar pentru accesorii ieftine. Lanțul tehnologic german Gravis, care colaborează îndeaproape cu Apple, nu va mai accepta plăți în numerar începând de luni. După cum a confirmat compania ca răspuns la o întrebare a SPIEGEL, acest lucru este valabil pentru toate sucursalele – 40 la nivel național – și indiferent de valoarea achiziției. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă doriți să cumpărați doar un accesoriu de câțiva euro de la Gravis, de exemplu, monedele și bancnotele din portofel nu vă vor ajuta în viitor.

Compania explică faptul că ponderea plăților în numerar a fost „neglijabilă” timp de aproximativ doi ani. Doar un „procent mic, de o singură cifră” de clienți mai plătesc în numerar la Gravis.

Lanțul subliniază, de asemenea, că decizia sa a fost luată după „o fază de testare de succes în magazinele selectate, bazată pe acceptarea peste medie a plăților fără numerar”. Din punctul de vedere al clientului, plata fără numerar este „simplă, sigură, rapidă – și a fost învățată de mult timp”. Prin acest pas, compania „urmează în mod activ calea clienților noștri”. Este vorba, de asemenea, despre costuri
Acest lucru se bazează nu numai pe comportamentul clienților, ci și pe calculele de afaceri. „Pentru noi, în calitate de comercianți cu amănuntul, plata fără numerar este mai ieftină și mai simplă și permite procese mai rapide”, spune Gravis, rezumând propriile avantaje. Pentru clienți, compania își poate menține prețurile stabile pentru mai mult timp. Gravis nu se teme de probleme juridice: situația juridică prevede că „un mijloc legal de plată poate fi exclus dacă este informat în acest sens”. Acest lucru se face prin anunțuri în magazine, „sub forma unor afișaje clar vizibile în zona caselor de marcat”, precum și prin termenii și condițiile generale, scrie Spiegel

Și cum rămâne cu nemulțumirea clienților? Răspunde Gravis: Aceștia sunt pregătiți pentru faptul că „este posibil ca la început să mai fie nevoie de explicații în unele cazuri”, dar presupun că „majoritatea clienților noștri pot înțelege avantajele plăților fără numerar”.

Un subiect emoționant

Subiectul banilor lichizi are o mare încărcătură emoțională, în special în Germania, o țară în care banii lichizi sunt încă utilizați relativ des. La o companie precum Gravis, de exemplu, un argument în favoarea plății în numerar ar fi faptul că, până acum, nu a fost nicio problemă să se cumpere dispozitive tehnice și accesorii în mod anonim cu acest mijloc de plată.

Și, bineînțeles, plata în numerar ca una dintre cele mai multe metode de plată le oferă clienților mai multă flexibilitate. În primăvara anului trecut, de exemplu, plățile cu cardul nu au mai fost posibile temporar la numeroși comercianți cu amănuntul din cauza unor probleme tehnice la un anumit terminal de plată utilizat pe scară largă.

Până acum, la Gravis era posibil să se plătească cash pentru fiecare produs, spun ei. Cu cele 40 de filiale ale sale, compania este unul dintre cei mai cunoscuți comercianți cu amănuntul de tehnologie din Germania și este prezentă, de exemplu, în Hamburg, Köln și Berlin. Potrivit propriilor informații, este „cel mai mare lanț de magazine Apple autorizat din Germania” și „cel mai mare partener de service Apple certificat” din întreaga Europă. Compania face parte din Freenet AG.

Gravis tocmai a anunțat schimbarea într-un comunicat de presă. Acesta mai spune că noul concept de magazin al companiei, care a fost introdus la mijlocul anului trecut, „nu mai include o casă de marcat în sensul convențional”. În schimb, există „terminale mobile care se adaptează în mod flexibil la parcursul clientului în magazin și la care clienții pot efectua plăți simple și fără numerar”. Se renunță la clasicul sertar pentru bani, la fel ca și la chitanța tipărită.