Infofinanciar > Lumea la zi > COVID-ul se întoarce! Coreea de Nord în „criză imediată de sănătate publică”, spune Kim Jong-un
Lumea la zi

COVID-ul se întoarce! Coreea de Nord în „criză imediată de sănătate publică”, spune Kim Jong-un

Kim Jong-un - sursa foto - bzi.ro
Sursa foto - bzi.ro

În România, situația pandemică nu mai este atât de gravă, dovadă că de peste două luni măsurile de siguranță nu mai sunt considerate drept obligatorii. Totuși, în Coreea de Sud a fost declarat primul deces survenit în urma Covid-19. În același timp, este pentru prima dată când Kim Jong-un apare la televizor având o mască de protecție pe față.

Presa de stat a precizat faptul că zeci de mii de oameni se confruntă cu stări de febră. Conform BBC, șase persoane au murit în urma unor astfel de simptome, unul dintre acești oameni fiind depistat pozitiv cu forma Omicron.

Ce spun specialiștii

În ciuda faptului că experții sunt de părere că virusul există de mai mult timp pe teritoriul țării, autoritățile au făcut, abia joi, publicile primele cazuri. Acestea au anunțat prezența unui focar de Omicron fix în capitala Coreei de Nord, la Phenian, indicând luarea unor măsuri de izolare. KCNA, agenția oficială de știri, precizează că epicentul virusului se extinde și în afara capitalei. Agenția de presă transmite că : „O febră a cărei cauză nu a putut fi indentificată s-a răspândit în mod exploziv la nivel național de la sfârșitul lunii aprilie.

În jur de 350.000 de oameni au spus că au simptome de febră, însă KCNA nu a precizat și câte dintre aceste persoane au fost testate pozitiv. Analiștii spun că cele mai recente cifre publicate de mass-media, incluzând și faptul că această febră are o proveniență „nespecificată” a ajuns la nivel național, pot fi un indicator al faptului că țara se luptă cu o epidemie diferită, comparativ cu cele întâlnite până în prezent.

Conform specialiștilor, cei 25 de milioane de locuitori ai Coreei de Nord sunt vulnerabili în fața acestei epidemii din cauza a două lucruri: nu a existat un program de vaccinare și asistența medicală nu este de cea mai bună calitate.

COVID-ul se întoarce

În ziua de joi, liderul Kim Jong-un a putut fi văzut la televizor în timp ce purta o mască de protecție, o premieră pentru șeful de stat. Vineri, agenția KCNA a publicat faptul că președintele țării a efectuat o vizită la un centru medical, aflând astfel despre faptul că virusul răspunzător pentru pandemie s-a răspândit la nivelul țării.

Kim Jong-un a descris acest lucru drept o „criză imediată de sănătate publică, scrie Digi 24.

Milioane de doze de vaccin refuzate

Conform The Guardian, la începutul lunii septembrie a anului 2021, liderul de stat din Coreea de Nord a refuzat 3 milioane de doze de vaccin din China contra Covid-19. Aceste doze au fost oferite în cadrul programului COVAX, un proiect al ONU prin care se distribuiau vaccinuri în țări nu atât de dezvoltate financiar. Kim Jong-un a refuzat acest jutor pe motiv că țara lui va gestiona pandemia într-o manieră proprie.