Infofinanciar > Lumea la zi > Noul guvern al Chinei a fost aprobat. Politicienii au fost surprinși de deciziile luate
Lumea la zi

Noul guvern al Chinei a fost aprobat. Politicienii au fost surprinși de deciziile luate

china guvern, sursa foto romanian.cri.cn
sursa foto romanian.cri.cn

China este guvernată de noi imagini politice. Membrii noului Guvern al Chinei au fost aprobați de către parlamentari. Congresul Național al Poporului din China a aprobat membrii noului Guvern al țării.

Acest eveniment s-a întâmplat în ultima zi a reuniunii anuale a organismului politic, care a avut loc în această săptămână la Beijing. Cei aproximativ 3.000 de delegaţi au aprobat numele propuse pentru diversele posturi din cabinet.

Cine ocupă noile posturi în conducerea Chinei

Congresul Național al Poporului din China a aprobat membrii noului Guvern al țării. Li Qiang a fost aprobat ca premier al ţării, la propunerea preşedintelui Xi Jinping, la o zi după ce Xi a fost reales în unanimitate pentru un al treilea mandat istoric de preşedinte. He Lifeng, expert economic, a fost numit vicepremier care supervizează politica financiară şi economică. Acesta l-a înlocuit pe Liu He, care a prezidat negocierile comerciale cu SUA. Alţi vicepremieri care ocupă acum posturile  sunt aliaţi politici apropiaţi ai preşedintelui Xi Jinping.

„ Această relaţie apropiată ar putea ajuta noul guvern să-şi pună în aplicare politicile şi să asigure coordonarea interministerială”, au declarat analiștii.

Generalul Li Shangfu a fost numit noul ministru al apărării, după ce anterior a condus programul Comisiei militare centrale de dezvoltare a armamentului. Pentru această acțiune a fost sancționat de SUA.  La fel ca predecesorul său, Wei Fengh, Li va fi singurul reprezentant al armatei în noul cabinet.

Sancțiunea aplicată de SUA a fost generată de Guvernul fostului preşedinte american Donald Trump. Aceștia au impus sancţiuni împotriva lui Li şi a departamentului său de dezvoltare a armelor în 2018. Au adua acuzaţia conform căreia departamentul ar fi cumpărat arme de la compania rusă de stat Rosoboronexport. Mike Pompeo, secretarul de stat american de atunci, a anunţat sancţiuni împotriva companiei chineze Equipment Development Department (EDD) şi a directorului său de atunci, Li Shangfu. Motivul a fost achiziţionarea de avioane de luptă Su-35 în 2017 şi de echipamente legate de sistemul de rachete sol-aer S-400 în 2018.

Congresul l-a aprobat pe Wang Xiaohong în funcţia de ministru al Securităţii Publice. De asemenea, Chen Yixin ocupă funcția de ministru al Securităţii de Stat. Aceștia vor conduce aparatul de interne şi de informaţii al ţării.
Şeful Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei, care a supervizat politica de zero Covid a ţării, rămâne în funcţie.

Decizie surpriză pentru Guvernul chinez

Noile numiri în funcție au fost un procces destul de previzibil pentru viața politică. Dar anumite decii au reprezentat o surpriza majoră pentru politicieni. Xi a păstrat membri cheie ai cabinetului pentru domeniile finanţe şi comerţ. Ministrul de finanţe, Liu Kun, precum şi ministrul comerţului, Wang Wentao, şi-au păstrat posturile. Decizia ar putea avea ca scop creșterea încrederii în economia chineză. De asemenea, Yi Gang va rămâne şeful băncii centrale, în ciuda faptului că era de aşteptat să demisioneze, având în vedere că a ajuns la vârsta pensionării.

Zheng Shanjie, un apropiat al lui Xi, a fost numit şef al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, principalul organism de planificare economică al ţării. Guvernul încearcă să revitalizeze economia Chinei, care a înregistrat anul trecut o creştere de numai 3%. Acest procent este unul dintre cele mai slabe, la nivel de performanță din ultimele decenii. În consecință, premierul Li va avea o sarcină dificilă, cea de a redresa economia.

China a stabilit un obiectiv de creştere de „aproximativ 5%” pentru 2023. Obiectivul este extrem de scăzut față de ultimele decenii, în condiţiile în care China este a doua mare economie a lumii. Motivul acestei probleme este, în mare parte,  faptul că și-a ratat obiectivul de creştere, din cauza restricţiilor stricte şi a unei crize imobiliare care mocneşte, conform Agerpres.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.