Infofinanciar > Lumea la zi > Noua Zeelandă vrea să renunțe la familia regală! Care este motivul pentru care țara vrea să devină o republică
Lumea la zi

Noua Zeelandă vrea să renunțe la familia regală! Care este motivul pentru care țara vrea să devină o republică

noua zeelanda sursa foto bogdan pantoc
sursa foto bogdan pantoc

Premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins, a declarat luni că, personal, este în favoarea transformării țării sale într-o republică, dar nu este o schimbare pe care intenționează să o promoveze în calitate de lider.

El a făcut aceste comentarii în fața reporterilor cu câteva ore înainte de a pleca la încoronarea regelui Carol al III-lea, care va avea loc săptămâna aceasta la Londra. Noua Zeelandă, o fostă colonie britanică, este autoguvernată, dar Charles își păstrează un rol în mare parte ceremonial ca șef de stat și rege. El este reprezentat în Noua Zeelandă de un guvernator general. La fel ca multe foste colonii britanice, Noua Zeelandă continuă să se lupte cu privire la rolul constituțional pe care monarhia britanică ar trebui să îl joace în timpurile moderne – dacă ar trebui să joace vreunul.

Barbados a ales să devină republică în 2021, Jamaica a declarat anul trecut că intenționează să urmărească independența, iar în februarie Australia a decis să elimine monarhul britanic de pe ultima sa bancnotă, deși se așteaptă ca o imagine a lui Charles să apară pe monede. Dl Hipkins a declarat: „În mod ideal, în timp, Noua Zeelandă va deveni o țară complet independentă, va sta pe propriile noastre picioare în lume, așa cum facem în mare parte acum.

‘Totuși, nu cred că schimbarea guvernatorului general cu o altă formă de șef de stat este neapărat o prioritate urgentă în acest moment’.

O țară independentă

Dl Hipkins se confruntă cu alegeri la sfârșitul acestui an și a renunțat deja la multe dintre cele mai controversate politici ale guvernului său, în timp ce încearcă să reorienteze agenda politică spre ceea ce el descrie ca fiind probleme de bază, cum ar fi costul vieții. El a urcat pe neașteptate la putere în urma deciziei șocante din ianuarie a Jacindei Ardern de a demisiona.

Dna Ardern a declarat anterior că ea crede că Noua Zeelandă va deveni în cele din urmă o republică, dar că nu este o prioritate legislativă. Cu toate acestea, dl Hipkins și-a declarat mai ferm propriul sprijin pentru republicanism. ‘Cred că în cele din urmă ar trebui să fim o țară independentă‘, a spus el. Dar el a spus că actualele aranjamente constituționale funcționează bine și că nu este interesat să impună dezbaterea privind republica asupra neozeelandezilor.

‘Sincer, cred că este un subiect pe care neo-zeelandezii trebuie să îl inițieze și nu există un val de susținere pentru a avea această dezbatere în acest moment’, a spus el. Dl Hipkins a recunoscut, fără să vrea, că are planificată o întâlnire cu Charles în timpul călătoriei sale, dar a refuzat să spună ce vor discuta. În timp ce se află la Londra, dl Hipkins intenționează, de asemenea, să se întâlnească cu premierul britanic Rishi Sunak pentru a avansa un acord de liber schimb pe care cele două națiuni l-au încheiat în 2021.