Infofinanciar > Lumea la zi > Noul premier britanic n-are griji pentru ziua de mâine. Soția sa, Akshata Murty are o avere fabuloasă
Lumea la zi

Noul premier britanic n-are griji pentru ziua de mâine. Soția sa, Akshata Murty are o avere fabuloasă

rishi-sunak-tory-conservative
Foto: theguardian.com

Rishi Sunak este căsătorit cu Akshata Murty, deține acțiuni în valoare de aproape un miliard de dolari la gigantul tehnologic indian Infosys, companie unde tatăl său, N.R. Narayana Murthy, său a fost cofondator, în 1981.

Datorită acestei uriașe averi, Murty a fost și în centrul unui scandal. Nefiind cetățean britanic, veniturile lui Akshata Murty, taote provenind din străinătate, nu au fost impozitate, conform legii.

Acest fapt a fost folosit pentru a-l acuza pe soțul ei, Rishi Sunak, pe atunci ministru de Finanțe, că nu vrea să acorde mai mult ajutor gospodăriilor britanice lovite puternic în puterea de cumpărare.

Akshata Murty s-a repliat rapid anunțând că veniturile sale din străinătate vor fi impozitate în Regatul Unit.

„O fac pentru că vreau, nu pentru că reglementările îmi cer acest lucru”, a spus ea.

Ai bani, ai griji

„Îmi murdăresc soția ca să ajungă la mine, este îngrozitor”, a spus Rishi Sunak într-un interviu acordat tabloidul The Sun.

„Soția mea s-a născut în India, a crescut acolo” și „nu ar fi rezonabil sau corect să-i cer să rupă legăturile cu țara ei pur și simplu pentru că este căsătorită cu mine”, a pledat el.

La 42 de ani, Akshata Murty deține acțiuni în valoare de aproape un miliard de dolari la Infosys, un gigant tehnologic indian co-fondat de tatăl său și a cărui valoare astăzi este estimată la 100 de miliarde de dolari.

Akshata a crescut în Bangalore și a beneficiat de o educație strictă din partea mamei sale Sudha Murty, prima femeie numită ca inginer în grupul de automobile Tata Motors.

Ea i-a interzis Akshatei și fratelui său Rohan să se uite la televizor acasă și i-a obligat să meargă la școală cu ricșă, ca toți ceilalți colegi de clasă.

Sudha Murty, în vârstă de 72 de ani, este considerată de unii drept „bunica favorită a indienilor”.

Poveste de dragoste

Rishi Sunak și Akshata Murty s-au cunoscut în timpul studiilor în SUA. Akshata a studiat economie în Statele Unite, mai întâi la Claremont McKenna College din Los Angeles, California.

Akshata și Rishi se întâlnesc câțiva ani mai târziu la prestigioasa Universitate Stanford din California, unde amândoi pregăteau un master în afaceri. El era cu bursă…

Tatăl Akshatei, Narayana Murthy, își va da acordul pentru nunta fiicei sale, recunoscând că Rishi Sunak corespunde din toate punctele de vedere descrierii sale: „strălucitor, chipeș și, mai presus, de toate cinstit”.

Aproximativ 1.000 de invitați, inclusiv politicieni, lideri de afaceri și jucători de cricket, au participat la nunta lor, în 2009.

Akshata Murty și-a creat propriul brand de modă în 2010, Akshata Designs, înainte de a deveni director al companiei de investiții Catamaran Ventures, fondată împreună cu soțul ei, în 2013.

Cuplul, care are două fiice, Anoushka și Krishna, deține cel puțin patru proprietăți, inclusiv o casă în cartierul luxos Kensington din Londra, în valoare de 7 milioane de lire sterline.