Infofinanciar > Lumea la zi > Noua schemă de investiții a rușilor. Președintele Putin își face noi prieteni
Lumea la zi

Noua schemă de investiții a rușilor. Președintele Putin își face noi prieteni

Thailanda realitatea.md
Credit imagine: realitatea.md

În fața instabilităților economice aduse de război, rușii au ales să exploreze piața imobiliară din Thailanda. Insula Phuket este principala țintă a investitorilor din Rusia. Mai degrabă decât să aibă în vedere relocarea, ei privesc achizițiile imobiliare în primul rând ca pe niște afaceri.

Pe 30 octombrie 2022, un avion cu 449 turiști ruși a aterizat în Phuket. Sosirea zborului în Thailanda a marcat reluarea zborului direct de la Moscova după o pauză de aproape trei ani și a deschis porțile unui val de turism de iarnă din Rusia. Până la sfârșitul lunii ianuarie, Phuket a primit 233.000 de turiști ruși, cel mai mare contingent de sosiri internaționale pe insulă.

O revenire uimitoare

Un ziar local a numit sosirea rușilor o „revenire uimitoare”. Afluxul neașteptat a ajutat industria turismului din Thailanda să treacă de o piatră de 10 milioane de vizitatori în 2022, un prag mai mult decât dezirabil post-Covid-19.

Sosirea „păsărilor de zăpadă” a avut consecințe de anvergură pentru economia locală dincolo de veniturile din turism. Anul trecut, rușii au devenit principalii cumpărători de condominii de pe insulă, detronând chinezii. Potrivit Centrului de informații imobiliare din Thailanda, 40 la sută din toate apartamentele din Phuket sunt deținute de ruși. Un agent de vânzări a declarat că piața imobiliară a luat-o „razna”, alimentată de anxietatea investitorilor legată de război. „Noiembrie, decembrie, ianuarie a fost un super sezon mare, s-a vândut mai mult decât în ultimii 10 ani”, a spus agentul.

Cetățenii ruși, neliniștiți cu privire la perspectivele pe termen lung ale economiei lor, mizează pe achizițiile de proprietăți în Asia de Sud-Est, conform thediplomat.com. Anterior, țări precum Bulgaria sau Germania erau alegeri de top pentru tranzacțiile imobiliare din străinătate. Dar după invazie, Europa nu mai este o alegere. Orientul Mijlociu, Turcia și Asia de Sud-Est au fost opțiunile preferate pentru achizițiile imobiliare în 2022.

„Fără numerar și fără zbor”

Potrivit agenției Intermark Real Estate din Moscova, Asia de Sud-Est a reprezentat 27% din tranzacțiile de peste hotare în 2022, față de 12% în anul precedent. Spre deosebire de Istanbul sau Dubai, unde cetățenia sau relocarea făcea parte din calcul, cumpărătorii ruși au privit proprietățile imobiliare din Phuket sau Bali în primul rând ca pe niște investiții. Un alt factor în favoarea regiunii a fost distanța față de războiul din Ucraina și ambivalența față de acesta. „Asia pare să fie sigură și neutră pentru ruși”, a remarcat un profesionist în domeniul imobiliar specializat pe piața thailandeză.

La începutul anului 2022, era neverosimil ca rușii să își ia avânt în investițiile imobiliare. Invazia din februarie a Ucrainei crease un scenariu de coșmar pentru turiști. Companiile aeriene au anulat zborurile, iar companiile de carduri de credit, precum Visa și Mastercard, și-au suspendat operațiunile în Rusia. „Fără numerar și fără zbor”, scria un titlu care descria situația dificilă a celor 6.500 de turiști ruși blocați în Thailanda.

Agențiile de turism thailandeze și-au îndreptat atenția către India și Malaezia, sperând în același timp la o revenire a pieței chineze, care a fost pilonul principal al turismului thailandez în perioada de dinainte de Covid-19.

Rușii au schimbat situația

Situația s-a schimbat dramatic odată ce companiile aeriene rusești au reluat zborurile directe către Thailanda. Aeroflot a răspuns la cererea reprimată adăugând mai multe zboruri din orașe siberiene precum Krasnoyarsk și Novosibirsk. O persoană care se afla pe plaja din Pattaya s-a prezentat pe un canal de călătorie de pe YouTube spunând: „Sunt din Siberia. . . Este foarte frig acum, poate 30 de grade sub zero”.

Localnicii din Pattaya au observat o activitate mai mare decât de obicei în cadrul comunității „snowbird” pentru procurarea permiselor de conducere, a conturilor bancare sau pentru prelungirea vizelor în acest sezon. Superintendentul Biroului de Imigrări din Phuket a declarat că 7.600 de cetățeni ruși au solicitat prelungirea șederii.

Revenirea pieței rusești i-a forțat pe oficialii thailandezi să își revizuiască previziunile anterioare. Autoritatea pentru turism din Thailanda a stabilit recent un obiectiv ambițios de 1 milion de turiști din Rusia pentru 2023, pe baza tendințelor actuale. Dar războiul continuă să reprezinte provocări logistice pentru călători. Spațiul aerian rusesc este deschis în prezent doar pentru o mână de transportatori internaționali. Numărul de zboruri de la Moscova și din alte orașe rămâne limitat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.