Infofinanciar > Lumea la zi > Nou atac asupra Kievului! Marea Britanie dezvăluie ce urmăresc rușii
Lumea la zi

Nou atac asupra Kievului! Marea Britanie dezvăluie ce urmăresc rușii

Kiev razboi sursa foto Agora.md
Sursa foto: Agora.md

Atacul rușilor asupra Kievului a fost o tentativă de a bloca aprovizionarea forțelor Ucrainei cu armament occidental, conform Ministerului britanic al Apărării din ultimul raport în ceea ce privește evoluția războiului.

Atacul a avut loc în dimineața zilei de duminică. Acesta este, cel mai probabil o tentativă de întrerupere a aprovizionării unităților ucrainene cu echipamente militare occidentale, potrivit Serviciului de informații al Ministerului de la Londra.

„În primele ore ale zilei de 5 iunie, rachetele de croazieră rusești Kh-101 lansate de aviația rusă au lovit infrastructura feroviară din Kiev, cel mai probabil, într-o încercare de a întrerupe aprovizionarea cu echipament militar occidental a unităților ucrainene. În Donabs, continuă luptele intense în orașul Severodonețk care este disputat de cele două părți, iar forțele rusești continuă să forțeze avansul spre Sloviansk, ca parte a încercării de a încercui trupele Ucrainei”, se arată în raport.

Blocada de la Marea Neagră

În luna aprilie, trupele rusești au pierdut nava de război Moskva. Acestea a reunit elemntele apărării aeriene în Insula Șerpilor din vestul Mării Negre. Printre acestea figurează sisteme SA-15 și SA-22, mai spun britanicii. Aceste sisteme sunt amplasate aici pentru a asigura apărarea antiaeriană pentru navele rusești care operează în zona Insulei Șerpilor. Activitatea Rusiei din zona insulei are ca scop și blocada asupra exporturilor de cereale ale Ucrainei.

Scopul final al celor de la Moscova este acela de a extinde controlul teritorial rusesc de-a lungul întregii coaste nordice a Mării Negre. Acest lucru ar transforma Ucraina într-o țară fără ieșire la mare.

Această blocadă a avut repercusiuni la nivel mondial. În mod normal, 98% dintre exportirl din Ucraina pleacă pe mare. La momentul actual, cea mai mare parte se află în silozuri și în alte locuri de depozitare din țara atacată. Conform The Economist, un total de aproximativ 25 de milioane de tone de porumb și grâu este depozitat în Ucraina în diverse locuri. Acesta este „echivalent cu consumul anual al tuturor țărilor mai puțin dezvoltate din lume” la un loc.

Eforturile de a expedia grâul și alte cereale către alte porturi de la Marea Neagră și Marea Baltică pe cale rutieră și feroviară nu pot merge decât până la un anumit punct. Nu numai că există o lipsă de camioane și de combustibil, dar ecartamentele feroviare ucrainene și europene sunt diferite. Acest lucru duce la tranzite greoaie ale încărcăturii.

Criza alimentară globală

Această blocadă a Rusiei contribuie la o criză alimentară globală de proporții potențial catastrofale.

„Dacă nu se deschid aceste porturi din regiunea Odesa, va fi o declarație de război împotriva securității alimentare globale”, a declarat recent David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial, în fața Consiliului de Securitate al ONU.

„Nu este vorba doar despre Ucraina, ci și despre cei mai săraci dintre cei mai săraci din întreaga lume, care se află în pragul foametei în timp ce vorbim.”