Infofinanciar > Info > Nou ajutor de la stat! Românii nevoiași vor primi 8.000 de lei în vouchere
Info

Nou ajutor de la stat! Românii nevoiași vor primi 8.000 de lei în vouchere

vouchere
sursa foto: kanald.ro

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, un număr estimativ de 220.000 de persoane din România, cu venituri lunare sub 2.000 de lei, ar putea primi aceste vouchere ca sprijin financiar.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că există posibilitatea ca românii să primească noi vouchere de ajutor financiar. Acestea constau într-un total de 8.000 de lei, din care 4.000 de lei sunt destinate pentru repararea și renovarea locuințelor, iar alte 4.000 de lei pentru achiziționarea de electrocasnice și echipamente necesare pentru locuință. Guvernul alocă această sumă din fondurile europene.

Potrivit anunțului făcut de ministrul Marcel Boloș, voucherele de ajutor financiar ar putea fi oferite de stat pentru a fi folosite în renovarea locuinței sau pentru achiziționarea de noi electrocasnice precum frigidere, aragaze sau mașini de spălat. Acestea ar putea fi oferite de către Guvern unor trei categorii de români, însă până în prezent nu există un proiect de lege publicat în acest sens, ci doar un plan anunțat de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Vouchere de 8.000 de lei pentru 220.000 de români

„4.000 de lei este limita maximă pentru ceea ce înseamnă voucherul de locuire și pentru repararea locuinței. De asemenea, 4.000 de lei este pentru ceea ce înseamnă aparatele electrocasnice.

Deci sunt 2 vouchere cu valori separate. Vouchere de 4.000 de lei. Beneficiarii sunt persoane și familii aflate în situație de deprivare materială și financiară, adică cu o situație financiară și materială precară. Discuțiile pe care le avem în acest moment cu Comisia Europeană sunt în limita plafonului pentru pensie socială, respectiv 1.000 de lei de această dată și așteptăm să definitivăm acest negocieri cu Comisia Europeană ca să putem comunica oficial”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prezentat informații conform cărora aproximativ 220.000 de români, cu venituri lunare sub 2.000 de lei, ar putea beneficia de voucherele de ajutor financiar. Aceste vouchere ar putea fi acordate familiilor cu mai mult de cinci copii, românilor care nu pot obține un loc de muncă sau persoanelor în vârstă care nu dispun de sprijin. Astfel, aceste vouchere ar putea fi un sprijin important pentru persoanele aflate în situații de dificultate.

Când ajung voucherele?

Ministrul Marcel Boloș a indicat că trimestrul al doilea din 2023 ar putea fi momentul în care românii ar putea primi efectiv voucherele de ajutor financiar. În acest sens, Guvernul își propune să finalizeze mecanismul instituțional și financiar necesar pentru sprijinirea categoriilor de români săraci până la sfârșitul lunii martie, astfel încât să înceapă acordarea efectivă a voucherelor începând cu trimestrul al doilea al anului. Un aspect important al acestui pachet de servicii sociale este faptul că acesta include și serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice care sunt imobilizate la pat, reprezentând astfel o noutate pentru România.

Potrivit declarațiilor ministrului Marcel Boloș, centrele comunitare vor fi implicate în prestarea acestor servicii sociale, alături de autoritățile locale. Acestea reprezintă un început de drum în ceea ce privește furnizarea unui pachet complex de servicii sociale asigurat din fonduri europene. Guvernul își propune să finalizeze mecanismul instituțional și financiar în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să poată fi oferit în detaliu pentru beneficiarii menționați de ministrul Marcel Boloș.

Beneficiarii voucherelor de 4.000 de lei

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități. Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.

Valoarea acestui voucher este de 4.000 lei pentru repararea locuințelor și, în plus, mai pot beneficia și de voucher pentru electrocasnice, pentru ceea ce înseamnă reintegrare socială, tot în valoarea de 4.000 lei. Avem o țintă de 220.000 de beneficiari pe care o avem stabilită conform programului operațional”, a transmis ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloş, la Antena 3.

Ce ajutoare de stat se mai oferă anul acesta

Conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în acest an se vor acorda mai multe ajutoare financiare persoanelor care au venituri mici, printre care se numără:

-Un ajutor financiar de 1.400 de lei pentru a sprijini plata facturilor la energie, care va fi acordat în două tranșe egale de 700 de lei, în luna februarie și septembrie.

-Șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane. Beneficiarii acestui ajutor sunt pensionarii, persoanele cu handicap și familiile, inclusiv cele monoparentale, ce au venituri mici și persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost.

-Preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte.

-Peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg cu ajutoare alimentare.

-Se vor acorda vouchere pentru reziliență socială, care pot fi folosite pentru repararea locuințelor sau pentru achiziționarea de electrocasnice.

-Persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru a-și procura echipamente asistive care să le îmbunătățească viața și să le ofere șansa la o activitate remunerată.

-Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru achiziționarea de trusouri, scrie România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.