Infofinanciar > Info > Ajutor financiar de 1.500 de lei pe lună. Care sunt condițiile pentru a beneficia românii de acest sprijin
Info

Ajutor financiar de 1.500 de lei pe lună. Care sunt condițiile pentru a beneficia românii de acest sprijin

Ajutor financiar de 1.500 de lei pe lună. Care sunt condițiile pentru a beneficia românii de acest sprijin
sursa foto accuquote

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a anunțat într-un comunicat crearea unui pachet legislativ pentru creșterea natalității, care are ca scop sprijinirea la nivel financiar a familiilor cu copii.

Cele zece propuneri de mai jos sunt menite să aducă un plus de confort și siguranță părinților și copiilor, și astfel să stimuleze creșterea natalitatății în România.

TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Această propunere presupune reducerea TVA-ului la produse esențiale pentru creșterea copiilor, cum ar fi laptele praf, mâncarea pentru bebeluși, scutecele și produsele de igienă. O reducere a TVA-ului ar reduce cheltuielile familiei, iar acest lucru ar putea încuraja cuplurile să facă mai mulți copii.

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

Această propunere ar oferi tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie. Această propunere ar ajuta familiile cu copii mici să-și plătească serviciile de îngrijire a copiilor, astfel încât părinții să poată continua să muncească și să-și susțină familiile.

Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Cardul familiilor numeroase ar fi similar cu cardul european pentru tineret, dar ar fi oferit familiilor cu mai mulți copii și ar putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării. Acest card ar oferi un sprijin financiar suplimentar pentru familiile cu mai mulți copii.

Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame

Această propunere ar acorda un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate. Această propunere ar oferi un sprijin financiar suplimentar viitoarelor mame.

Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Această propunere ar reduce dobânzile la creditele imobiliare pentru familiile cu mai mult de doi copii, cu procente cuprinse între 0.3% și 1.3%. Proiecte similare se aplică în alte state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii

Ministerul propune o lege care să asigure stabilitatea locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului. Scopul acestei legi este de a sprijini reintegrarea mamelor în câmpul muncii, oferindu-le siguranța că nu își vor pierde locul de muncă în urma absenței din perioada concediului.

Program flexibil de muncă pentru părinți

Se propune instituirea unui program de muncă flexibil pentru părinții cu copii cu vârsta până la 3 ani. Acest program ar permite părinților să își organizeze mai bine timpul între muncă și familie și să aibă posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână. Astfel, părinții ar putea fi mai prezenți în viața copiilor lor și ar putea gestiona mai ușor activitățile zilnice ale acestora.

Voucher pentru tratamente stomatologice

Prin această măsură se prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice și achiziționarea dispozitivelor medicale necesare. Această măsură ar veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse sau care nu au acces la un program de asigurare medicală și ar încuraja menținerea unei igiene orale corespunzătoare.

Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Se propune acordarea unui sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. Ajutorul ar fi oferit persoanelor care își asumă creșterea acestor copii și ar putea fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.

Concurs Național de Proiecte Pentru Familie

Cam la fel ca și cu Concursului de proiecte studențești sau de tineret, se propune organizarea unui call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.