Infofinanciar > Lumea la zi > Noi tensiuni între Rusia și Occident! Sunt ignorate inițiativele de rezolvare a problemelor de securitate
Lumea la zi

Noi tensiuni între Rusia și Occident! Sunt ignorate inițiativele de rezolvare a problemelor de securitate

Șoigu sursa foto Evenimentul Zilei
Sursa foto: Evenimentul Zilei

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării critică țările occidentale pentru ignoranța de care dau dovadă cu privire la inițiativele Rusiei de a rezolva problemele de securitate.

„În ciuda eforturilor Rusiei, Occidentul nu a luat în considerare propunerile de rezolvare a problemelor cheie pentru securitatea noastră – neextinderea NATO la est și nelocuirea armelor de atac în apropierea teritoriului rusesc. Totul s-a făcut exact invers”, a declarat Șoigu, marți, în cadrul unei ședințe a Consiliului miniștrilor apărării al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, relatează Interfax.

SUA este acuzată că vrea distrugerea securității internaționale

„Statele Unite au stabilit un curs pentru dezmembrarea completă a arhitecturii existente a securității internaționale, însoțind-o cu desfășurarea globală a unui sistem de apărare antirachetă, dezvoltarea sistemelor de rachete cu rază medie de acțiune și cu rază mai scurtă de acțiune”, a adăugat acesta.

Șoigu a făcut declarații și referitoare la invadarea Ucrainei în data de 24 februarie și scopul principal al războiului.

„A fost forțată să lanseze o operațiune militară specială (n. r.: invazia în Ucraina) pentru a proteja oamenii de genocid, precum și demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, asigurându-i statutul de neutru și fără arme nucleare”.

Aliații Rusiei sunt confuzi cu privire la relațiile cu Moscova

În urma lansării pachetelor de sancțiuni la adresa Rusiei, aliații acesteia sunt sub presiune. Moscova i-a asigurat că le va oferi toată asistența militară.

„Știm câtă presiune se exercită asupra aliaților noștri. În cursul amenințărilor, șantajului, intrigilor nedisimulate. Toate acestea necesită din partea noastră o coeziune și mai mare, o coordonare mai activă și mai clară a acțiunilor. Rusia va continua să ofere aliaților săi asistența necesară în neutralizarea amenințărilor emergente și apărarea suveranității”, a declarat Șoigu.

Tot el a mai spus că Occidentul are ca scop subminarea relațiilor aliate dintre țările care fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

„Suntem hotărâți să dezvoltăm în continuare cooperarea în cadrul organizației ( n. r.: CSTO) în toate domeniile majore. Acest lucru este deosebit de important, deoarece țările occidentale depun eforturi intenționate pentru a submina relațiile aliate dintre statele CSTO”, a subliniat el. „De-a lungul perimetrului granițelor CSTO, se formează focare de tensiune pe termen lung. În aceste condiții, este necesară coordonarea clară și îmbunătățirea continuă a forțelor și mijloacelor incluse în sistemul de securitate colectivă, a mecanismelor decizionale și a răspunsului la situațiile de criză”, a declarat ministrul rus al Apărării.