Infofinanciar > Lumea la zi > Noi sancțiuni împotriva Rusiei! UE plănuiește restricții pentru gazul natural lichefiat
Lumea la zi

Noi sancțiuni împotriva Rusiei! UE plănuiește restricții pentru gazul natural lichefiat

sancțiuni ue sursa foto Agora md
sursa foto: arhiva companiei

Uniunea Europeană lucrează în prezent la cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Inițiativa vine la mai mult de doi ani după ce președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat invazia Ucrainei. Aceste sancțiuni ar putea include restricții asupra a trei proiecte rusești de gaz natural lichefiat (GNL), precum și asupra reexportului de GNL rusesc din porturile UE.

Până acum, UE a impus o interdicție totală asupra exporturilor de cărbune și petrol din Rusia. Cu toate acestea, UE nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la restricțiile asupra gazelor naturale. Acordul nu s-a putut realiza datorită opoziției unor țări precum Ungaria, care depind semnificativ de importurile rusești.

UE și-a redus dependența de gazele rusești cu aproximativ două treimi de la începutul invaziei. Acest lucru s-a întâmplat datorită unei combinații de întreruperi din partea Moscovei și schimbări de furnizori către Norvegia și Statele Unite. Deși GNL-ul rusesc a reprezentat doar 5% din consumul de energie al UE anul trecut, blocul a plătit aproximativ 8 miliarde de euro pentru aceste importuri. Majoritatea au ajuns în porturile din Franța, Spania și Belgia, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, noile sancțiuni împotriva Rusiei nu ar interzice achizițiile de GNL rusesc în cadrul Uniunii Europene. Acestea s-ar concentra asupra transporturilor care ajung în porturile UE doar pentru a fi reexportate în alte țări. Ambasadorii UE vor discuta această nouă propunere la începutul lunii viitoare.