Info

Noi modificări pe piața imobilialelor! S-au schimbat condițiile de eligibilitate pentru programul Prima Casă

programul prima casă, sursă foto: bzi.ro
FOTO:BZI.RO

Românii interesați să-și achiziționeze o locuință prin programul Prima Casă trebuie să aibă în vedere faptul că criteriile de acordare a programului au suferit o serie de modificări. Guvernul acordă două finanțări de 70.000 și de 140.000 de euro.

Pentru locuințele care se încadrează în suma de 70.000 de euro este necesar achitarea unui avans minim de 5%, în timp ce pentru cea de-a doua categorie, persoanele interesate sunt nevoite să plătească un avans de minim 15%.

Doritorii care nu-și permit să achite un avans mai mare de 3500 de euro pot opta pentru o garsonieră de 70.000 de euro cu o suprafață utilă de 45 de metri pătrați.

 Apartamentele dipsonibile în funcție de avansul achitat

În cazul celui de-al doilea tip de avans, cel de minim 15% se poate opta pentru achiziția unei locuințe cu trei camere, în zonă centrală și cu o suprafață de 74 de metri pătrați. Costul unei asemenea locuințe se ridică la 128.000 de euro.

Iulia Marin, agent imobiliar a declarat pentru antena3.ro că majoritatea clienților care se încadrează în avansul de 5% aleg apartamente cu suprafețe de 50-55 metri pătrați în zone ca Prelungirea Ghencea, Berceni, Militari Residence, Metalurgiei Chiajna.

„În principiu, pentru bugetul de 70.000 de euro, clienții cer garsoniere, apartamente cu 2 camere, dar cu suprafețe între 50-55 mp ,dar și zonele sunt pe măsură, în sensul că vorbim de Prelungirea Ghencea, vorbim de Berceni, Metalurgiei Chiajna, Militari Residence”.

Mai multe variante sunt disponibile pentru avansul de 15%, pentru bugetul de 140.000 de euro sunt disponibile locuințe în zone precum Drumul taberei, Păcii, Gorjului, iar suprafața utilă este mai mare, potrivit antena3.ro.

Românii preferă apartamentele cu prețuri cuprinse între 80 și 100.000 de euro

Potrivit datelor oferite de agențiile imobiliare românii au achiziționat apartamente cu prețuri cuprinse între 80 și 100.000 de euro. Alegerea unei locuințe este direct proporțională cu opțiunea de creditare aferentă grilei de salarizare, din păcate situația de anul trecut este valabilă și în 2023, altfel spus, doritorii pot contracta un credit cu o valoare mult mai mică.

Pentru contractarea unui credit de 66.500 de euro solicitantul creditului trebuie să obțină drepturi salariale în valoare de cel puțin 5200 de lei în timp ce pentru o finanțare de 140.000 de euro solicitanții trebuie să obțină un salariu minim de 9500 de lei.

„Ai nevoie de un salariu de minim 5200 de lei pentru un credit până în 66.500 și un salariu de a dublu, de 9.500 de lei pentru maximul de 140.000 de euro”, a declarat Irina Chițu, analist FinZoom.

În ceea ce privește numărul de solicitări pentru finanțare prin programul Prima Casă sau Noua Casă, Lucian Stroe, director de vânzări a precizat că „ , pe anul ăsta nu au venit încă cereri de Prima Casă sau Noua Casă, cum este noua titulatură, dar probabil că o să se păstreze trendul de anul trecut în care vor exista în o proporție de oameni care vor cumpăra capa cu prin tipul ăsta de credit”.