Infofinanciar > Info > Noi informații despre recalcularea pensiilor. Actele necesare și criteriile de eligibilitate
Info

Noi informații despre recalcularea pensiilor. Actele necesare și criteriile de eligibilitate

Ajutor-financiar-pentru-pensionari
FOTO: Antena 3

Persoanele care îndeplinesc calitatea de pensionar au la dispoziție o procedură prin care pot solicita instituțiilor abilitate recalcularea pensiei, indiferent de stagiul de cotizare.

Astfel, recalcularea pensiei poate fi obținută doar în urma unei cereri la care se adaugă și o serie de acte, totodată, este important de precizat că doar persoanele care au împlinit vârsta de pensionare cât și cei care au stagiul de cotizare pot solicita recalcularea pensiei.

Procedura de recalculare a pensiilor

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, potrivit articolului 107 din legea pensiilor.

Așadar, cererea de recalculare poate fi depusă odată ce stagiul de cotizare care a urmat deschiderii drepturilor de pensie pentru limita de vârstă, a fost atins. Orice pensionar poate solicita recalcularea pensiei, pentru orice stagiu cu o durată de cel puțin 12 luni.

Recalcularea drepturilor de pensie este determinată de următoarele circumstanțe:

„prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia;

prin includerea tronsoanelor de cotizarea care s-au încheiat după pensionare;
când sunt furnizate documente noi care nu sunt deja incluse în dosarul de pensie, dar care au un impact asupra numărului de drepturi de pensie”, informează România TV.

Actele necesare pentru inițierea procedurii

Pensia revizuită va fi alocată beneficiarului de drept începând cu luna următoare. Primul pas pe care trebuie să-l facă solicitanții constă în depunerea unei cereri și a documentației care să ateste fondul de pensii la care sunt legați.

Conform Casei de Pensii, actele necesare pentru demararea procesului de recalculare sunt următoarele:

„o cerere scrisă; un cupon de pensie; carnetul de muncă în original și o copie în care să apară perioada dorită;

o copie și originalul cărții de identitate sau al buletinului”.

Formularul pentru cererea de recalculare poate fi descărcat de pe platforma on-line a Casei de Pensii (CNPP). Minitrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a precizat la începutul lunii trecute faptul că:

„ Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării“.