Infofinanciar > Info > Noi fonduri pentru modernizare! Care este programul care ajută la restructurarea județelor
Info

Noi fonduri pentru modernizare! Care este programul care ajută la restructurarea județelor

Fonduri nerambursabile Sursa foto Primăria Comunei Cristian
Sursa foto: Primăria Comunei Cristian

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a semnat luni noi contracte de finanțare. Astfel, acestea sunt în valoare totală de 757,5 milioane de lei, prin controversatul program de investiţii „Anghel Saligny”.

Contractele au în vedere modernizarea drumurilor de interes local și înfiinţarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a reţelelor de canalizare menajeră şi a staţiilor de epurare a apelor uzate, precum şi sistematizarea şi construirea de şanţuri colectoare de scurgere şi evacuare a apelor pluviale.

Care sunt județele care beneficiază?

Judeţele beneficiare, potrivit listei contractelor, sunt: Teleorman, Brăila, Iaşi, Sălaj, Maramureş, Alba, Mehedinţi, Botoşani, Vâlcea, Galaţi, Tulcea, Neamţ, Caraş Severin, Timiş, Bihor, Vrancea, Hunedoara, Arad, Braşov, Satu Mare, Sălaj, Bacău, Argeş, Olt, Gorj, Prahova, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Mureş, Cluj, Constanţa.

Programul a fost criticat de opoziție și de partea societății civile pentru lipsa criteriilor prin care se acordă banii. De asemenea, aceasta a mai fost criticată și pentru faptul că autoritățile nu urmăresc eficient modul în care sunt cheltuiți banii.

În același timp, proiectul a arătat că sute de localități au avut nevoie și acum au acces la utilitățile de bază.

Cei mai mulți bani alocați

În total sunt 68 de proiecte care vor începe în curând, în valoare totală de peste 822 de milioane de lei. Iar printre aceste contracte semnate se numără și 3 pentru investiții ce se vor face în 3 comune din județul Buzău.

Cei mai mulți bani urmează să ajungă la Poșta Câlnău. Sunt 50,96 milioane de lei alocați prin ”Anghel Saligny”, care vor fi investiți în rețeaua de distribuție a gazelor naturale în comuna buzoiană. În acest context, alte 14,34 milioane de lei ajung la Largu, pentru finanțarea proiectului ”Înființare rețele de canalizare în comuna Largu cu deversarea efluentului menajer în SPA-ul existent în comuna Luciu”.

Chiar și în acest context, cel de-al treilea contract semnat zilele acestea vizează modernizarea drumurilor de interes local din comuna Vintilă Vodă. În cazul acestui proiect, finanțarea prin”Anghel Saligny” este în sumă de 12 milioane de lei:”Toate proiectele și inițiativele noastre în domeniul dezvoltării și administrației publice sunt menite să asigure dezvoltarea comunităților locale și să contribuie la bunăstarea cetățenilor. Ca oameni de administrație, ne-am asumat să fim în slujba românilor și trebuie să le punem la dispoziție servicii publice de calitate, moderne și durabile”.

Așadar, anul trecut, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” au fost aprobate spre finanțare aproape 488 de obiective în valoare de circa 65 de miliarde de lei, conform sursei g4media.ro.