Infofinanciar > Info > OMV Petrom a semnat contractul pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep. Se investesc 1,6 mld euro
Info

OMV Petrom a semnat contractul pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep. Se investesc 1,6 mld euro

Neptun Deep - Sursa foto: romaniajournal.ro
FOTO: romaniajournal.ro

Concernul OMV Petrom și Saipem S.p. A au semnat contractul pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, de altfel, cel mai mare proiect de gaze naturale din istoria țării.

Primele cantități de gaze ar urma să fie livrate în 2027, potrivit unui document publicat de Bursa de Valori București. Valoarea contractului este estimată la aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din istoria țării

„În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile offshore din cadrul proiectului”,, potrivit documentului emis de BVB.

OMV Petrom  precizează că în contract este inclusă de asemenea testarea și punerea în „funcțiune a unității de măsurare a gazelor naturale și a secțiunilor de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție a gazelor naturale care vor fi construite de alți contractori”, potrivit economedia.ro.

Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de euro și este împărțit egal între OMV Petrom și Romgaz Black Sea Limitd. Saipem este o multinațională italiană care furnizează servicii pentru câmpurile petroliere și, este una dintre cele mai mari din lume care activează în acest domeniu.

Pe de altă parte, proiectul Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din istoria țării noastre, proiect în care OMV Petrom și Romgaz vor investi 4 miliarde de euro, doar în faza de dezvoltare.

Capacitatea de producție Neptun Deep este de cca. 100 de miliarde metri cubi

Capacitatea de producție a proiectului Neptun Deep este de aproximativ 100 de miliarde metri cubi, fapt ce va pune România pe harta marilor producători de gaze naturale de din Uniunea Europeană și din Balcani.

Pentru dezvoltarea zăcămintelor este necesar ca infrastructura zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican să fie suplimentată cu 10 probe din care 6 în ape adânci cca. 1.000 de metri și 4 în ape puțin adânci de aproximativ 100 de metri.

Adiacent celor 10 probe, infrastructura trebuie să mai cuprindă 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare aferente completate de o platformă off-shore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri la care se mai adaugă gazoductul principal către țărm și stația de măsurare a gazelor de la Tuzla.

Condițiile contractuale

Saipem se va ocupa de furnizarea serviciilor de management, proiectare, achiziții, fabricație, asamblare transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile maritime. Complementar, contractul conține de asemenea operațiunile de testare și punere în funcțiune a stației de măsurare a energiei, precum și secțiunile de lângă țărm dar și de pe uscat ale conductei de producție gaze.

”Vom folosi echipa noastră locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploiești, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalațiile offshore. Acest centru reunește 200 de cercetători și experți, iar 95% dintre ei sunt români”, a subliniat Alessandro Puliti, CEO Saipem, citat de economedia.ro.