Infofinanciar > Info > Banii intră mai repede! Vești bune pentru mii de salariați
Info

Banii intră mai repede! Vești bune pentru mii de salariați

salariu (sursă foto: stiridecluj.ro)
sursă foto: stiridecluj.ro

Vești bune pentru mii de români în luna august. S-a anunțat oficial că angajații din domeniul învățământului vor primi salariile mai devreme în ultima lună a verii din 2023, cu trei zile înainte de termen. S-a luat această măsură pentru că, în mod obișnuit, cadrele didactice și angajații din sistem primeau salariile la jumătatea lunii, dar pentru că în acea perioadă, 12 – 15 august, va fi vacanță, s-a luat decizia ca banii să fie virați mai devreme.

În acest fel, data la care vor primi banii profesorii și angajații din domeniu va fi acum 11 august, în loc de 14, conform celor specificate într-un ordin publicat recent în Monitorul Oficial. Această hotărâre a fost luată în cadtul ministerului de Finanțe Publice în data de 21 iulie 2023 cu scopul de a acorda banii mai devreme acestor români dat fiind faptul că pe data de 15 august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului și este considerată zi liberă din partea statului român. Cum această zi pică într-o marți, autoritățile au decis să facă punte cu ziua de 14, lunea de dinainte, pentru ca bugetarii să aibă o minivacanță de patru zile.

Banii intră mai repede

În Lege se specifică foarte clar, prin Ordinul nr. 86 din 2005, că  angajații din mediul de învățământ primesc salariile în fiecare lună pe data de 14, însă cum situația o cere, pentru luna august a intervenit o schimbare, o decalare cu trei zile. Iată ce se menționează în ordinul piblicat în Monitorul Oficial:

„Prin derogare de la prevederile art. 2 din Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005 pentru reglementarea datei plății salariilor la instituțiile publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 2 februarie 2005, cu modificările și completările ulterioare, plata salariilor aferente lunii iulie 2023, achitate în luna august 2023, se realizează după cum urmează:

a) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 10, plata se efectuează în data de 9;

b) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 12, respectiv 13, plata se efectuează în data de 10;

c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”.

Salarii mai mari

Astfel, după majorarea acordată recent angajaților din sistem, următoarea creștere de venituri va avea loc chiar la începutul anului viitor, la data de 1 ianuarie 2024. Acest lucru s-a decis tot prin Ordonanță de Urgență Guvernamentală și s-a stabilit că salariul unui debutant la catedră va ajunge la suma salariului mediu pe economie, la care se adaugă și o creștere de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, este prevăzut în actul normativ, citat de romaniatv.net.