Educație financiară

Noi criterii de calculare pentru polița de asigurare RCA! Se acordă reduceri doar pentru o anumită categorie de șoferi

forbes.ro
FOTO: forbes.ro

Companiile de asigurări auto au operat modificări de prețuri ale polițelor RCA. Au fost introduse noi criterii în modul de calculare a tarifelor precum zona de reședință a șoferului dar și altele. Prin urmare, vor fi afectați o categorie însemnată de clienți, dar nu toți. Șoferii cu vârstă mai mare 40 de ani beneficiază de 30% reducere, dacă mașinile pe care le dețin au un motor mai mic de 1,6 l.

Datele afișate de brokerii în asigurări relevă faptul că pentru asigurarea auto obligatorie ,din cauza modificărilor, anumiți conducători auto vor plăti mai mult, mai ales șoferii din București și Ilfov, unde sunt înregistrate aproape jumătate din primele RCA la nivel național, scrie economica.net.

Conducătorii auto cu vârsta mai mare de 40 de ani plătesc mai puțin

Analiza efectuată de sursa amintită anterior, care cuprinde nouă dintre segmentele de risc în funcție de care asiguratorii stabilesc tarifele, marchează scăderi considerabile pentru majoritatea categoriilor de șoferi, dar și majorări ale poliței pentru categoria de șoferi sub 30 de ani care condu mașini cu o cilidree ridicată.

În cazul șoferilor cu vârste de până în 30 de ani, operatorii de asigurări auto RCA au crescut prețurile chiar și cu 250% sau mai mult. Pentru mașinile cu motoare mai mari de 2 l respectiv 2,5 l, șoferii vor plăti mai mult cu 20%.

Pentru categoria conducătorilor auto de peste 40 de ani care au în proprietate vehicule cu motoare de până în 1,6 l, reducerile medii acordate sunt în cuantum de 30%. Motivul modificării prețurilor constă în intrarea recentă în vigoarea a unei norme ASF care a produs cele mai importante modificări din istoria legii RCA.

Prin urmare, companiile de asigurare nu mai au obligativitatea de a-și formula prețurile în funcție de vârsta șoferului și capacitatea motorului, pot lua în considerare și alte criterii precum zona unde este înmatriculată mașina, țințnd cont de daunalitatea din zona respectivă.

În linii mari, asiguratorii, atunci când stabilesc prețurile pentru polițele RCA iau în considerare în primul rând vârsta șoferului. Potrivit datelor, tinerii sub 30 de ani sunt autorii a celor mai multe tamponări. Altfel spus, cu cât ai în istoric mai multe evenimente cu atât vei fi nevoit să plătești mai mult pentru asigurarea obligatorie.

Șoferii care au reședința în zonele cu risc mare de accident plătesc mai mult pentru asigurarea auto

În cel de-al doilea caz și anume capacitatea cilindircă a mașinii, criteriul după care se calculează prețul asigurării obligatorie este similiar cu cel al vârstei, în sensul că, statisticele indică faptul că șoferii care conduc mașini puternice, de peste 2000 de cmc, provoacă accidente mai severe.

Însă, pe fondul noilor inovații în materie de propulsie, companiile au în vedere segmentarea tarifelor în funcție de puterea propriu zisă a mașinii, pe românește în funcție de caii putere. Pe de altă parte, și mașinile electrice, dau bătăi de cap asiguratorilor din cauza faptului că acestea utilizează alt tip de tehnologii decât cele tradiționale, potrivit economica.net

Pentru cel de-al treilea criteriu și anume ”daunalitatea în funcție de zona de reședință” a șoferului, acesta funcționa și înainte de 2017 iar companiile de asigurare l-au reintrodus. Prin urmare, conducătorii auto care au mașinile înmatriculate în județele cu risc mare de accident vor plăti mai mult decât cei aflați în județele cu o rată a daunalității mai mică.

Pe scurt, șoferii vor fi ”penalizați” sau ”bonusați”, în funcție de zona unde conduc, pe baza principiului asemănător celui din sistemul bonus/malus, cu mențiunea că diferența va consta în regiunea geografică  unde își are reședința conducătorul auto.

Utilizarea directă a aplicațiilor firmelor de asigurări scad costurile poliței cu 10%

O altă schimbare operată de firmele de asigurări constă în introducerea conceptului de primă netă pentru cheltuielile de vânzare, adică reglementarea prețului asigurării în funcție de cheltuielile de distribuție. Primul efect vizibil odată cu introducerea acestei reglmentări constă în miscșorarea prețului asigurării cu aproape 10%, dacă se optează pentru aplicațiile firmelor de asigurare, în detrimentul brokerilor.

În cel mai scurt timp, vor fi disponibile atât aplicații prin care șoferii își pot încheia polița de asigurare, on line direct la asigurator, dar șicomparatoare de preț care vor indica prețurile operate de toți asiguratorii. Nu mulți conducători auto știu de existanța unui astfel de mecanism dar Biroul Asiguratorilor Auto din România dispune de un astfel de comparator.

Însă, potrivit noilor Directive Europene, acest mecanism de comparare a prețurilor va trebui instrodus și la nivel de piață. Modul de funcționare al acestui instrument se realizează astfel, mai întâi se va lista prima netă după care o va transmite asiguratorilor ceea ce face ca acele costuri de administrare să fie mai mici decât comisioanele brokerilor, prin urmare și cumpărătorul va plăti mai puțin pentru asigurarea obligatorie.