Infofinanciar > Lumea la zi > Scad prețurile la RCA. Falimentul City Insurance nu mai este o problemă
Lumea la zi

Scad prețurile la RCA. Falimentul City Insurance nu mai este o problemă

RCA Sursa foto Economica.net
Sursa foto: Economica.net

Prețurile la asigurările RCA s-au stabilizat, unele înregistrând chiar scăderi, conform datelor enunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru primele șase luni ale anului curent.

ASF a transmis faptul că piața RCA a reușit să depășească problema apărută în momentul falimentului celor de la City Insurance. Măsurile luate în urma acestei acțiuni și-au arătat efectele în datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primul semestru al lui 2022, potrivit Antena 3.

„Concret, nivelul de concentrare a pieței, deși este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani. După ce crescuse substanțial, în contextul ieșirii din piață a City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pieței RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea privește cota de piață, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an. Corelată cu evoluția celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piață a celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieșirea City Insurance S.A. a fost acoperit echilibrat, de întreaga piață, fără apariția unor distorsiuni care să încarce până la cote alarmante un singur jucător. De altfel, acest lucru se vede și din situația plăților efectuate de cei  opt jucători activi, în primul semestru al anului 2022. Euroins are o cotă de peste 50% din despăgubirile brute”, conform comunicatului ASF.

Prețuri RCA în scădere

Tot în cadrul acestuia s-a prezentat faptul că prețurile pe piața RCA s-au stabilizat, unele fiind în scădere.

„O evoluție îmbucurătoare poate fi observată și în ceea ce privește prețurile. Primele medii s-au stabilizat și chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de A.S.F. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, față de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la același nivel, fiind de 1.984 de lei, față de 1.943 de lei în martie. (…) Indicatorii s-au îmbunătățit și în ceea ce privește daunalitatea. La nivel de piață, rata combinată a ajuns la 107%, față de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 și peste 161% la finalul lui 2021”, se notează în comunicatul oficial.

De asemenea, o scădere se vede și în rândul comisioanelor, care sunt mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Nivelul comisioanelor din prime, plătit de asigurători pentru distribuția de RCA, a scăzut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, față de 14,40% în semestrul 1 al anului 2021. În același timp, rata daunei a scăzut substanțial în al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%, față de 109,15% în al doilea trimestru al lui 2021. Această dinamică arată că asigurătorii și-au redus substanțial pierderile. Amintim că rata combinată a daunei se calculează ca raport între suma daunelor achitate și cheltuielilor de distribuție și administrare și, respectiv, primele brute câștigate”, spun oficialii de la ASF.