Infofinanciar > Info > Noi avem tichete, voi aveți mâncare! Care va fi valoarea voucherelor pentru românii defavorizați
Info

Noi avem tichete, voi aveți mâncare! Care va fi valoarea voucherelor pentru românii defavorizați

Ramani nevoiasi
vouchere - sursa foto - playtech.ro

Voucherele prin care se pot cumpăra alimente de bază sau mese calde sunt un real ajutor pentru foarte mulți români, acesta a fost și motivul pentru care Nicolae Ciucă, premierul României, a convocat toți miniștrii într-o ședință extrem de importantă pentru milioane de oameni.

Ordonanța în ceea ce privește aceste tichete în valoare de 250 de lei urmează să fie aprobată destul de repede, în prima lectură de la ședință, cu scopul de a ajunge în timp cât mai scurt la persoanele care înregistrează venituri mici. Împărțirea acestor carduri ar trebui să înceapă la 1 iunie.

Oamenii care beneficiază de aceste vouchere vor primi suma de 250 de lei din două în două luni. Acești bani vor putea fi folosiți doar pentru a cumpăra alimente de bază sau mese calde. Suma necesară pentru oferirea acestor ajutoare, conform Realitatea Plus, provine din două surse: 40% din bani vor veni din fonduri europene, iar restul de 60% din fonduri guvernamentale. Guvernul trebuie să se ocupe și de găsirea banilor pentru producerea și emiterea cardurilor unde oamenii vor primii cei 250 de lei.

Prin intermediul unei modificări de ultimă oră, puterea executivă din stat a decis să mărească numărul categoriilor sociale care vor beneficia de vouchere, fiind vorba și despre românii care nu au domiciliu.

Ce oameni vor primi aceste tichete

Categoriile beneficiare sunt: pensionarii care au un venit lunar de maximum 1.500 de lei; oameni care au handicap încadrat ca fiind grav, accentuat sau mediu și un venit care nu depășește suma de 1.500 de lei pe lună; familii unde sunt cel puțin doi copii și au venit mai mic sau egal cu 600 de lei pe membru; familiile în care există doar un părinte; familiile care primesc ajutor social; oamenii fără adăpost și, în urma unei cereri, și familiile fără vreun ajutor social. Proiectul prevede ca persoanele care se încadrează în mai multe dintre aceste categorii vor beneficia de sprijinul acordat unei singure clase sociale.

Voucherele în valoare de 50 de euro vor conține și un set de date, mai precis: datele de identificare și adresa emitentului; perioada de timp în care suportul electronic este valabil; codul numeric personal, prenumele și numele persoanei care va beneficia de cei 250 de lei (dacă persoanele nu au adăpost, voucher-ul va conține doar numele și prenumele lor). Ultimul lucru este faptul că beneficiarilor le este interzis să folosească aceste tichete în alte scopuri în afara celor deja menționate.

Aceste tichete pot fi utilizate numai în unitățile care au contract cu statul, pe baza actului de identitate.