Infofinanciar > Esential > Românii se întorc masiv la sat
Esential Info

Românii se întorc masiv la sat

Românii se întorc masiv la sat
ziarullumina.ro

Trendul nu este nou, el a apărut deja de mai mulți ani și specialiștii tind să îl încadreze în ceea ce se cheamă, grosso-modo, downshifting, dar, restricțiile impuse de autorități în ultimii doi ani din cauza pandemiei se pare că a accelerat acestă mișcare a orășenilor către sat.

Astfel, o analiză recentă semnată de Frames şi Arabesque & Mathaus ne spune că mai mult de 100.000 de români părăsesc, în fiecare an, oraşele pentru a se muta în mediul rural, și, în numai cei doi ani de pandemie COVID-19, peste 250.000 de locuitori au ales să se mute din urban la ţară.

INS confirm mișcarea românilor

La rândul său, Institutul Naţional de Statistică (INS) indică faptul că, în 2020, 116.491 de persoane au renunţat la viaţa din oraş pentru cea din mediul rural. Totodată, mișcarea ce părea natural la un moment dat, adică în sens invers, din localităţile mici către oraşe, numai 77.825 de persoane au ales marile aglomerări urbane.

De asemenea, specialiştii spun că, tot în acești doi ani, trendul migraţiei către mediul rural s-a accentuat puternic. Ca dovadă, în 2022, din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69% sunt pentru zona rurală. Astfel, aici ar urma să se construiască 404.681 mp de imobile rezidenţiale, faţă de 377.606 mp în februarie 2021.

În luna februarie a acestui an s-au eliberat 3.542 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (+38,9%), cu o suprafaţă utilă totală de 803.035 mp (+33,3%).

Argumente

Conform analizei citate mai sus, cele mai comune argumente în favoarea plecării la țară sunt: mai mult spaţiu; aer mai curat; explozia costurilor cu utilităţile, cu gazele şi energia electrică.

Fenomenul este confirmat și de vânzările magazinelor de bricolaj, unde materialelede construcții, pentru renovat sau amenajat au crescut semnificativ.  Aici, mai cu seamă s-au constatat creșteri la garduri şi pavaj, gresie de exterior, instalaţii pentru amenajare de fose septice, instalaţii pentru udat grădini sau cele necesare pentru izolarea termică.

Așa după cum spun responsabilii de magazine de bricolaj, vânzările de soluţii de izolare termică vor continua să se afle în topul vânzărilor. „Dacă este să vă apucaţi de izolarea caselor, trebuie să ştiţi că procentele de pierdere a căldurii sunt între 30 – 40% prin pereţi, uşile 10% şi ferestrele 20%, în timp ce prin acoperiş se poate pierde între 15 şi 25% din coeficientul energetic”, se arată în cercetarea Frames.