Infofinanciar > Lumea la zi > Nivelul relațiilor dintre China și Rusia este „unul fără precedent”. Schimburi de informații secrete între Moscova și Beijing
Lumea la zi

Nivelul relațiilor dintre China și Rusia este „unul fără precedent”. Schimburi de informații secrete între Moscova și Beijing

realitatea.md
sursa realitatea.md

Serghei Narâșkin, șeful Serviciului de Informații Externe rusești, a transmis marți că relațiile dintre Rusia și China sunt mai prospere ca niciodată. Acesta a afirmat că Moscova și Beijingul fac adesea schimburi de informații la nivelul serviciilor secrete ale celor două țări. 

Șeful SVR a declarat că între Rusia și China există un sistem de schimburi de informații secrete, ceea ce întărește relația bilaterală dintre cele două state putere din Asia, care, afirmă acesta, este „fără precedent”. 

„Avem un nivel ridicat de interacţiune, facem schimb de un volum mare de informaţii la nivelul serviciilor secrete, operative şi de alertă’, a declarat Narâșkin pentru presa din Rusia. În discuțiile cu aceasta, șeful SVR a mai menționat și o întâlnire cu omologul său american, șeful CIA, William Burns, care a avut loc pe 14 noiembrie în Turcia, la Ankara. 

O posibilă întâlnire dintre șeful SVR și șeful CIA 

Acesta a părut încântat de întâlnirea sa cu directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, descriind că „A fost o întâlnire formidabilă, semnificativă, care a durat aproape două ore şi jumătate. Am avut timp să ne spunem o mulţime de lucruri, să ne clarificăm poziţiile”, a declarat Narâşkin, sugerând o posibilă nouă înrevedere cu Burns în viitorul apropiat, cu acordul prealabil al ambelor părţi. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă zilnică, a comentat asupra posibilei întâlniri dintre șefii serviciilor secrete ale celor două state, Rusia și SUA, că astfel de întrevederi nu pot fi evitate, deoarece sunt de mare utilitate: „Într-adevăr, o astfel de întâlnire nu poate fi exclusă, deoarece acest dialog este util”. Acesta a transmis că nicio dată nu a fost însă stabilită până în acest moment. 

Serghei Narâșkin este de părere că SUA și Marea Britanie blochează un posibil tratat de pace 

Narâșkin a mai afirmat pentru presa rusă că situația din Ucraina nu poate fi rezolvată din cauza poziției SUA și a Marii Britanii, care ar bloca Kievul din a accepta să poarte discuții cu Moscova, și încurajează statul ucrainean să continue să lupte împotriva Rusiei. 

Întrebat de o posibilă pace, șeful serviciilor secrete rusești a transmis că „Nu, niciun fel de discuţii de pace, niciun fel de pace, v-am dat deja câteva zeci de miliarde de dolari, am investit în voi, vom continua să investim în voi şi mai mulţi bani şi mai multe arme, iar sarcina voastră este simplă – să mergeţi să luptaţi”, îndemnând poprul rus să lupte în continuare împotriva Ucrainei și implicit împotriva Occidentului. 

Narâșkin a susținut că acesta discută des cu omologii săi europeni situația din Ucraina, afirmând că „Nu pot să spun cu cine, dar astfel de contacte există, de asemenea şi canale de comunicare”. Șeful SVR a fost întrebat de jurnaliști dacă este de părere că Ucraina ar putea reintroduce Crimeea în statul său. Acesta a răspuns negativ: „acest lucru este imposibil”, citează G4Media.