Infofinanciar > Info > Nivelul de trai ne scade accelerat! Cu același buget de anul trecut, acum cumpărăm cu până la 30% mai puțin
Info

Nivelul de trai ne scade accelerat! Cu același buget de anul trecut, acum cumpărăm cu până la 30% mai puțin

bani paște a1.ro
Sursa foto: a1.ro

Deși bugetul cetățenilor a rămas la fel, românii nu au mai puțin să cumpere așa de multe în acest an de Sărbătorile Pascale. Peste trei sferturi dintre români, anul acesta este mai mult despre credință decât despre a avea o masă bogată de Paște. 

Acest lucru se întâmplă din cauza inflației, care a crescut atât de mult în ultimul an, iar în cazul alimentelor atinge pragul de 20 de procente sau chiar 30 de procente. 

Ce fac românii de Paște în cazul acesta 

Aprovizionarea pentru masa de Paște pune la încercare bugetul românilor. Majoritatea dintre cetățeni se vor strânge în familie și vor împărții bunurile alimentare împreună.  

Dor unul din zece cetățeni din țara va călători cu ocazia sărbătorilor, iar destinațiile preferate de ei vor fi satele în care încă se practică tradițiile și obiceiurile. 

După un studiu realizat în legătura cu prețurile la alimente din ultimele luni, s-a constatat că doar 25% dintre români își permit să cheltuiască mai mult decât anul trecut de Paște. Dintre cei chestionați, 24 de procente au declarat că vor un meniu mai sărac, pentru că vor aloca un buget mai mic. Restul de 51% urmează să păstreze neschimbat bugetul față de anul trecut, dar asta nu înseamnă faptul că vor avea și aceeași cantitate de bucate pe masă. 

Reprezentantul companiei de cercetare de piață, Marius Lucian spune că ”Inflația i-a luat de pe masă deja niște zeci de procente din belșugul, din bunăstarea mesei de Paște de anul trecut. Cu alte cuvinte, cu aceiași bani, cu același buget din 2022, fiecare dintre români va cumpăra 20-30% produse mai puține pe masa de Paști de anul acesta”. 

83% dintre români rămân acasă cu rudele  

Unele familii aleg să stea acasă, și depinzând de numărul de invitați, se organizează cine ce să aducă pentru a avea puțin din fiecare pe masă.  

Doar 11% dintre români au ales să călătorească de Paște, fie în țară, fie în străinătate. Maramureșul este una dintre zonele preferate, pentru că turiștii trăiesc aici sărbători ca acasă. 

O gospodină din Maramureș spune ”La noi în Maramureș, de Paște se face pasca, începem să împletim și facem împletitura, iar după ornăm pasca și o lăsăm să dospească și după băgăm la cuptor. Punem aluatul în tepșă, punem brânza pe aluat, o adunăm și o facem laolaltă, punem brânză dulce și stafide și facem pasca. 

Nici darurile nu au rămas așa de populare anul acesta, astfel, din cauza inflației numărul de persoane care au cumpărat cadouri de Paște a scăzut cu mai mult de 20 de procente față de anul 2022, potrivit ProTV.

O mare parte dintre români țin la tradițiile și obiceiurile de Paște. 78% spun că vor merge la slujba de înviere, iar aproape jumătate dintre cei chestionați obișnuiesc să țină post. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.