Info

Mii de români afectați de criza energetică! Un furnizor anunță că nu-și mai poate onora contractele

brandient.com
FOTO: brandient.com

Unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică nu-și mai poate onora contractele, Este vorba de Tinmar Energy care i-a îndemnat pe clienții săi să se transefere la un alt furnizor. Concret, conform notificărilor transmise de companie, din cauza OUG nr. 119/2022 vor suspenda livrarea de energie electrică, începând cu 16 septembrie direcționându-și clienții plafonați spre furnizorul de ultimă instanță.

Enel Energie Muntenia este furnizorul de ultimă instanță pentru luna septembrie. Procedurile demarate de Tinmar contravin legislații în vigoare care prevede faptul că un asemenea comportament este ilegal, contractele deja încheiate trebuiesc finalizate de furnizorul principal.

Compania de ultimă instanță, într-o sesizare pe care a adresat-o autorităților, atrage atenția asupra faptului că nu se îndeplinesc condițiile legale necesare, prin urmare, Enel Energie Muntenia nu poate prelua clienții.

Clienții sunt redirecționați către Enel Energie Muntenia

Totodată, compania a solicitat și un control de urgență motivând că punerea în funcțiune a procedurilor de preluare a clienților, în regim de urgență, de către furnizorul de ultima instanță afectează întregul lanț de furnizare.

Conform socilicării trimise de e-nergia.ro, companiei Tinmar răspunsul companiei este:

”Notificările de modificare a condițiilor contractuale transmise consumatorului final, reprezintă o modalitate extremă de a atrage atenția Guvernului asupra situației extrem de dificile cu care se confruntă furnizorii de energie. Este deja de notorietate faptul că furnizorii de energie electrică și gaze naturale – folosiți ca pre-finanțatori în perioada aplicării măsurilor privind susținerea consumatorilor finali prin aplicarea schemei de compensare – și-au încasat cu întârziere sumele aferente acestor compensări, iar până la data prezentei nu și-au încasat de la statul roman sumele aferente energiei livrate în luna martie, deci acum 5 luni, deși legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile.

Pe de altă parte, băncile văd sectorul energetic ca fiind unul de risc și sunt reticente în a mai finanța activitatea de comercializare energie electrică și gaze naturale, condiție în care finanțarea consumului se face de către furnizori.

Mai mult, se pare ca nu există nici suficienți bani la bugetul de stat pentru acoperirea tuturor sumelor datorate furnizorilor. Conform declarațiilor din spațiul public există o discrepanță majoră între necesarul de decontare și sumele acordate la rectificarea bugetară. În aceste condiții, în care: Guvernul nu plătește, băncile nu ne finanțează și furnizorul a susținut energia livrată către consumatorii din portofoliu începând cu luna noiembrie a anului trecut, singura variantă posibilă o reprezintă un efort comun cu consumatorii care înțeleg situația din piață și sunt dispuși să rămână în continuare în portofoliul nostru de clienți”, conform documentelo oferite e-nergia.ro

Conform datelor oferite de ANRE, Tinmar Energy asigura în proporție de 7,34% din cota totală a pieței furnizării de energie spre clienți finali. Compania se afla pe locul 6 după Electrica Furnizare, parte din ENEL și E. ON Energie Hidroelectrica.

Potrivit informațiilor oferite de profit.ro Tinmar asigura, la jumătatea anului în curs necesarul de consum pentru 16. 230 de utilizatori, față de 28.601 cât aveau în trimestrul 1, din care 12.812 sunt clienți non casnici mici.

Profitul companiei pentru anul trecut a fost de 142, 8 milioane de lei, scrie profit.ro