Info

Viitorul țarii este incert pentru Iohannis! „Nu cred că în România vom avea o criză alimentară”

Klaus Iohannis și președintele Palestinei, Sursă foto: news.ro
Sursă foto: news.ro

Președintele României Klaus Iohannis a transmis marți, după ce a susținut un discurs la Adunarea Generală a ONU, că țara noastră nu va avea de-a face cu o criză alimentară în următoarea perioadă. Însă, șeful statului avertizează că românii vor resimți creșteri ale prețurilor la alimente.

„Nu cred că în România vom avea o criză alimentară, nici în Europa. Vom avea însă o creștere a prețurilor unor alimente.

Trebuie să fim foarte conștienți că această criză alimentară va lovi mai întâi statele mai sărace. Faptul că ne implicăm să prevenim o criză globală e un semn de solidaritate”, a precizat președintele Iohannis, marți, în cadrul vizitei de la New York.

De asemenea, șeful statului a mai subliniat că românii nu trebuie să se îngrijoreze, în ceea ce privește stocurile de alimente de pe rafturile magazinelor.

„Pentru români nu trebuie să apară semne de întrebare, nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raţionaliza alimentele, dar Guvernul va trebui să se străduie foarte mult pentru a ţine preţurile la un nivel pe care românii şi-l pot permite”, a mai transmis preşedintele, potrivit Digi24.

„Criza alimentară vine peste omenire”

Profesorul de la Academia de Studii Economice, Mircea Coșea, a transmis că această criză alimentară nu este foarte prezentă încă în țara noastră pentru că putem face o oportuniate din acest lucru.

„Avem o mare șansă. Marea șansă nu cred că este aceea de a ne chinui să facem prin offset avioane F16 undeva pe la Craiova sau prin altă parte. Marea șansă a României este să devină un mare exportator de produse alimentare”, a precizat Coșea.

Totdoată, el este convins că fenomenul crizei alimentare vine peste omenire în mod sigur.

„Ea e semnalată din 2019. De ce? Pentru că resursele alimentare au ajuns la stadiul în care coboară sub linia roșie a cererii de resurse alimentare. Populația crește mult, dar crește și calitatea consumului. Ca să vorbim în termeni grobieni, populația africană mănâncă mai multă carne, mai multă cafea, ciocolată. Asta se întâmplă peste tot. Nu mai vorbesc despre consumul schimbat calitativ al Chinei. Toate astea fac să apară criza alimentară. Criza nu se va manifesta prin penurie de alimente, ci prin prețuri ce vor tot crește”, a apreciat Coșea.

„Creșterea prețurilor la alimente va determina schimbarea calității produselor. Pentru a ține cât de cât în frâu costurile de producție, vor apărea din ce în ce mai multe alimente cu tot felul de înlocuitori sintetici ai cărnii, laptelui, ouălor…”, a mai subliniat profesorul universitar.

 

„Avem un deficit comercial enorm. Adică e incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii. Importăm enorm, importăm lucruri care nu sunt de mare tehnicitate. Sunt lucruri care țin de consumul zilnic, curent, al populației”, a mai precizat acesta.