Info

Nicolae Ciucă: „Încă două jaloane din PNRR atinse de Guvernul României!”. Unde se vor duce banii europeni

Ciuca sursa foto caleaeuropeana.ro.
sursă foto: caleaeuropeana.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe contul său de Facebook că Guvernul României a reușit să îndeplinească încă două obiective ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ambele jaloane vizează îmbunătățirea sistemului educațional.

Nicolae Ciucă a anunțat că „Încă două jaloane din PNRR atinse de Guvernul României! Am adoptat, vineri, Ordonanța de Urgență prin care am creat cadrul legal care permite accesarea fondurilor europene în relație directă cu obținerea de rezultate în implementarea reformelor și investițiilor publice, stabilite prin Componenta 15-Educație.” Primul obiectiv vizează învățământul superior: „ Primul jalon va conecta învățământul superior la ceea ce se cere pe piața muncii.”, a scris Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește cel de-al doilea obiectiv, acesta este menit să crească calitatea activităților desfășurate de creșe, cu precădere în localitățile care au cea mai mare nevoie. „Al doilea jalon atins prin această Ordonanță de Urgență este menit sa mărească capacitatea creșelor și a grădinițelor, dar și a activităților de tip ludotecă/locuri de joacă pentru copii în toate localitățile unde aceste servicii sunt deficitare.”

În încheiere, premierul a dat asigurări că România va reuși să atingă toate obiectivele PNRR asumate. „Guvernul României va îndeplini toate obligațiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. România trebuie modernizată și cu bani europeni.”, a conchis Nicolae Ciucă.

Ce jaloane au fost atinse până acum

Potrivit sarcinii date de premierul Ciucă, 6 din cele 24 de repere și obiective asumate în PNRR pentru trimestrul III al acestui an erau acte normative care ar fi trebuit să fie adoptate de Guvern până miercuri, 21 septembrie. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat miercuri că România a reușit să atingă toate obiectivele asumate până la termenul dat.  Ministrul susține că, chiar dacă cele 18 (acum 16) rămase nu ar fi închise până la sfârșitul lunii, nu am pierde banii, deoarece acestea sunt fie finalizate, fie în curs de finalizare.

Miercuri, Marcel Boloș a afirmat că cel de-al doilea termen stabilit de premierul Nicolae Ciucă pentru finalizarea celor 24 de repere și obiective pentru trimestrul al treilea al acestui an se aplica, de fapt, doar acelor repere care necesitau decizii la nivelul Guvernului. La momentul respectiv, având în vedere că mai erau încă 9 ( 7 în prezent)  zile până când ministerele pot furniza documente sau lua măsuri pentru a finaliza aceste repere, ministrul Boloș nu a dorit să dezvăluie câte dintre cele 18 obiective ( în prezent 16)  nu au fost îndeplinite.

Distribuirea licențelor 5G de către ANCOM, autoritatea de comunicații, este unul dintre reperele care ar trebui să fie îndeplinite în acest trimestru, a informat HotNews.ro. Acest lucru nu este însă de conceput, deoarece autoritatea abia a început procesul de depunere a ofertelor.

Despre acest lucru, ministrul a spus că  „Am vorbit despre aceste jaloane care s-ar putea să fie în impas, dar cauzele care determină aceste întârzieri sau decalări nu sunt de natură a fi din vina coordonatorului de reformă sau a Guvernului”, a declarat miercuri ministrul Marcel Boloș, conform sursei citate.