Infofinanciar > Info > Niciun leu în plus! Pensionarii care nu se vor bucura de majorări în septembrie
Info

Niciun leu în plus! Pensionarii care nu se vor bucura de majorări în septembrie

Peste 1,5 milioane de pensionari nu se vor bucura de măriri! 
Sursa foto: capital.ro

Recalcularea pensiilor ar putea rezulta în menținerea la același nivel a veniturilor pentru pensionarii care, în urma acestui proces, ar urma să primească sume mai mici ca indemnizații. Deși sumele primite de aceștia nu ar scădea în mod direct, ei nu ar mai beneficia de ajustarea acestor sume în funcție de rata inflației.

În termeni simpli, conform calculelor recente, peste 1,5 milioane de români vor păstra aceleași indemnizații pe care le primesc în prezent, chiar și după recalcularea pensiilor din septembrie.

Peste 1,5 milioane de pensionari nu se vor bucura de măriri!

Conform legislației, dacă recalcularea va duce la o sumă mai mică, acești pensionari vor continua să primească aceleași venituri ca și în prezent. Riscul fiind că nu vor mai beneficia de indexarea cu rata anuală a inflației. Pe de altă parte, există și vești bune. Peste 3 milioane de pensionari ar putea avea venituri mai mari. Cu o creștere de până la 90%.

În ciuda controverselor recente, oficialii guvernamentali asigură că recalcularea pensiilor nu va duce la reducerea acestora. Din păcate, în forma actuală a Legii Pensiilor există o „ambuscadă”. Ar putea face ca pensionarii să nu beneficieze de creșteri de venituri în anii următori.

Cu alte cuvinte, un român care în prezent primește 4.000 de lei ca pensie ar trebui, conform noii formule de recalculare a pensiilor, să primească 3.500 de lei. Totuși, în ciuda acestei estimări, va continua să primească suma actuală de 4.000 de lei ca pensie.

Recalcularea se va face pentru pensia recalculată de 3.500 de lei.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare. Perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă. După dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare. Pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, conform articolului 107 din Legea pensiilor.

În situația în care un pensionar primește în prezent o pensie de 4.000 de lei. După recalculare aceasta ar fi redusă la 3.500 de lei. El va păstra totuși suma actuală de 4.000 de lei ca pensie.

În acest caz, ,,capcana” din Legea Pensiilor pare să fie chiar legată de indexarea pensiei cu rata inflației. Se va face pentru pensia recalculată de 3.500 de lei. Acest lucru înseamnă că această persoană ar putea avea pensia înghețată la nivelul actual timp de 2 ani.

Care sunt persoanele afectate

Situația generată de modul în care se realizează recalcularea pensiilor va continua până când suma recalculată va depăși pensia actuală primită lunar. Persoanele afectate de aceste noi modificări sunt cei care au un stagiu de cotizare care nu depășește 25 de ani.

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, explică Daniel Baciu, președintele Casei Naţionale de Pensii situația de după recalcularea pensiilor.

Cu alte cuvinte, odată cu recalcularea pensiilor, românii care s-au pensionat înainte de anul 2011. Și nu au avut nicio ajustare a pensiei în urma indexării, vor fi cei care vor observa cele mai semnificative creșteri ale pensiilor lor. Dacă aceștia au avut un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani. Veniturile lor ar putea crește aproape de două ori, conform dailybusiness.ro.