Esential

Nici un proces la 21 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2011! Americanii, acuzați de torturarea prizonierilor

Atentate 11 septembrie Sursă foto blacknews.ro

Niciun proces la zeci de ani de la atacurile din 11 septembrie. Rudele celor aproape 3.000 de victime ale atentatelor de la 11 septembrie au sperat mult timp că un proces va aduce o concluzie și poate va rezolva întrebări rămase fără răspuns.

Cu câteva ore înainte de zorii zilei de 1 martie 2003, Statele Unite au obținut cea mai palpitantă victorie împotriva autorilor atentatelor de la 11 septembrie – capturarea lui Khalid Sheikh Mohammed, care a fost scos de agenții de informații dintr-o ascunzătoare din Rawalpindi, Pakistan.

Vânătoarea globală a liderului numărul trei al al-Qaeda a durat 18 luni potrivit unui material marca Aljazeera. Dar încercarea SUA de a-l aduce în fața justiției, din punct de vedere juridic, a durat mult, mult mai mult. Criticii spun că a devenit unul dintre cele mai mari eșecuri ale „războiului împotriva terorismului”.

În timp ce astăzi se împlinesc 21 de ani de la atentate, Mohammed și alți patru bărbați acuzați de crime legate de 11 septembrie 2001 se află încă într-un centru de detenție american din Guantanamo Bay, procesele lor planificate în fața unui tribunal militar fiind amânate la nesfârșit.

Rudele victimelor își pierd speranța

Cel mai recent eșec a avut loc luna trecută, când audierile premergătoare procesului programate pentru începutul toamnei au fost anulate. Amânarea a fost încă una dintr-o serie de dezamăgiri pentru rudele celor aproape 3.000 de victime ale atacului. Acestea au sperat de mult timp că un proces va aduce o încheiere și, poate, va rezolva întrebările fără răspuns.

„Acum, nu sunt sigur ce se va întâmpla”, a declarat Gordon Haberman, a cărui fiică de 25 de ani, Andrea, a murit după ce un avion deturnat s-a prăbușit în World Trade Center, la un etaj deasupra biroului ei.

El a călătorit la Guantanamo de patru ori de la locuința sa din West Bend, Wisconsin, pentru a asista personal la procedurile legale, doar pentru a pleca frustrat. „Este important pentru mine ca America să ajungă în sfârșit la adevărul despre ceea ce s-a întâmplat, despre cum s-a făcut”, a declarat Haberman. „Personal, vreau să văd cum se ajunge la proces”. Dacă va fi găsit vinovat la proces, Mohammed ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

Se negociază o înțelegere

Întrebat despre acest caz, James Connell, avocatul unuia dintre co-inculpații lui Mohammed – unul dintre cei acuzați că a transferat bani către atacatorii de la 11 septembrie – a confirmat rapoartele conform cărora ambele părți încă „încearcă să ajungă la un acord înainte de proces” care ar putea totuși evita un proces și ar putea duce la sentințe mai mici, dar totuși lungi.

David Kelley, un fost procuror american din New York care a co-prezidat ancheta națională a Departamentului de Justiție privind atacurile, a calificat întârzierile și eșecul urmăririi penale drept „o tragedie îngrozitoare pentru familiile victimelor”.

El a calificat efortul de a-l judeca pe Mohammed în fața unui tribunal militar, mai degrabă decât în sistemul judiciar american obișnuit, drept „un eșec imens” care a fost „la fel de ofensator pentru constituția noastră ca și pentru statul nostru de drept”. „Este o pată imensă în istoria țării”, a spus el.

Tortura, scheletul din dulapul CIA

Dificultatea de a organiza un proces pentru Mohammed și alți prizonieri de la Guantanamo își are parțial originea în ceea ce au făcut SUA cu el după capturarea sa în 2003.

Mohammed și co-inculpații săi au fost ținuți inițial în închisori secrete din străinătate. Dornici de informații care ar putea duce la capturarea altor figuri ale Al-Qaeda, agenții CIA i-au supus la „tehnici de interogare îmbunătățite” care au fost echivalente cu tortura, spun grupurile pentru drepturile omului. Mohammed a fost torturat de 183 de ori cu waterboarding, adică a fost făcut să simtă că se îneacă.

O anchetă a Senatului a concluzionat ulterior că interogatoriile nu au dus la obținerea de informații valoroase. Dar a declanșat litigii interminabile înainte de proces pentru a stabili dacă rapoartele FBI privind declarațiile lor pot fi folosite împotriva lor – un proces care nu este supus regulilor privind procesele rapide utilizate în instanțele civile.

Acuzațiile de tortură au dus la îngrijorarea că SUA și-ar fi putut irosi șansa de a-l judeca pe Mohammed într-un tribunal civil. Dar în 2009, administrația președintelui Barack Obama a decis să încerce, anunțând că Mohammed va fi transferat la New York și judecat la un tribunal federal din Manhattan. „Eșecul nu este o opțiune”, a declarat Obama.

Dar orașul New York s-a opus din cauza costurilor de securitate, iar transferul nu a mai avut loc. În cele din urmă, s-a anunțat că Mohammed va fi judecat de un tribunal militar. Și apoi au trecut mai mult de 12 ani.

Dovezile se învechesc

Kelley a declarat că discuția despre tribunalele militare de acum două decenii i-a surprins pe mulți din comunitatea juridică care, în deceniul anterior, au instrumentat cu succes cazuri de terorism. Conceptul unui tribunal, a spus el, „a apărut din senin. Nimeni nu știa că va veni”

Procurorul general de la acea vreme, John Ashcroft, nu era în favoarea tribunalelor și susținuse procesele federale de terorism din Manhattan, a spus el.

Acum, a spus Kelley, odată cu trecerea timpului, va fi mult mai dificil să îl acuzi pe Mohammed într-un tribunal, cu atât mai puțin într-o sală de judecată. „Dovezile se învechesc, memoria martorilor cedează”.

Încă așteaptă un proces

Trecerea timpului nu a întunecat amintirile familiilor victimelor și nici nu a diminuat interesul acestora de a fi martori ai justiției.

Sora lui Eddie Bracken, Lucy Fishman, a fost ucisă la World Trade Center. New Yorker s-a opus propunerii lui Obama de a muta procesul la o instanță federală – Mohammed este acuzat de „un act militar” și ar trebui să fie judecat de armată, a motivat el. Deși se simte oarecum frustrat de întârzieri, le înțelege.

„Întreaga lume se uită la noi și se întreabă: „Ce fac după atâta timp?””, a spus el. Dar el își dă seama că acest caz este „un proces pe care lumea îl vede, care trebuie să fie făcut sub un microscop… Depinde de Statele Unite să facă tot ce trebuie, să se asigure că totul este făcut cum trebuie”.

„Roțile justiției se învârt. Se învârt încet, dar se învârt. Și când va veni timpul și se va spune și se va face, lumea va ști ce s-a întâmplat”, a declarat Bracken.

În timp ce Mohammed a zăbovit la Guantanamo, SUA l-au ucis pe liderul al-Qaida, Osama bin Laden, într-un raid din 2011, și pe adjunctul devenit succesor, Ayman al-Zawahiri, într-un atac cu dronă la 31 iulie.

Anchetatorii comisiei militare de la Guantanamo Bay au declarat că acesta a pus la cale atacurile de la 11 septembrie 2001 timp de trei ani. Aceștia au citat un hard disk de calculator confiscat în momentul arestării sale, despre care au spus că conținea fotografii ale celor 19 pirați ai aerului, trei scrisori de la bin Laden și informații despre unii dintre aceștia.

Mohammed și-a recunoscut implicarea la audieri

În cadrul audierii sale la tribunal, Mohammed a recunoscut într-o declarație scrisă că i-a jurat credință lui Osama bin Laden, că a făcut parte din consiliul al-Qaeda și că a fost directorul operațional al lui bin Laden pentru organizarea, planificarea, urmărirea și executarea complotului de la 11 septembrie „de la A la Z”.

Potrivit declarației, el și-a asumat, de asemenea, meritele pentru atentatul cu bombă din 1993 asupra World Trade Center, pentru o tentativă de a doborî avioane de linie americane cu bombe ascunse în pantofi, pentru atentatul cu bombă asupra unui club de noapte din Indonezia și pentru planurile pentru un al doilea val după atacurile din 2001, care ar fi vizat obiective turistice precum Sears Tower din Chicago și Empire State Building din Manhattan.

De asemenea, el a revendicat și alte atentate planificate, inclusiv tentative de asasinat împotriva președintelui de atunci Bill Clinton în 1994 sau 1995 și un complot de asasinat împotriva Papei Ioan Paul al II-lea cam în aceeași perioadă, se arată în declarație.

Limbajul războiului

Cele aproape două decenii în care Mohammed se află în limbo juridic diferă de soarta nepotului său, Ramzi Yousef, creierul atentatului cu bombă de la World Trade Center din 1993, care a ucis șase persoane, a rănit alte 1.000 și a lăsat un crater în parcarea de sub turnurile gemene.

Yousef ispășește închisoare pe viață după ce a fost condamnat în două procese civile separate. El a fost capturat în Pakistan, în 1995, dar a fost adus în SUA pentru a fi judecat.

La vremea respectivă, Yousef a declarat că dreptul său de a ucide oameni era comparabil cu decizia SUA de a lansa o bombă nucleară în cel de-al Doilea Război Mondial. Mohammed a oferit o justificare similară, spunând, prin intermediul unui interpret, în cadrul unui proces de la Guantanamo, că uciderea oamenilor este „limbajul oricărui război”.

Bracken a călătorit la Guantanamo în 2012 pentru a asista la o audiere a lui Mohammed și a co-inculpaților săi și probabil că ar merge din nou dacă ar avea loc un proces. „Nu știu dacă vreau să merg din nou acolo pentru a aduce înapoi toată durerea și suferința. Dar dacă mi se va permite să mă duc, atunci cred că aș merge. Da. Sora mea ar face asta pentru mine. „Ea este genul acela de femeie”, a adăugat el. Apoi s-a corectat: „A fost genul acela de femeie.”