Infofinanciar > Info > Nici anul ăsta nu scăpăm de secetă. Jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare, iar 17% în stare de alertă
Info

Nici anul ăsta nu scăpăm de secetă. Jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare, iar 17% în stare de alertă

seceta Sursă foto: impact.ro
FOTO: impact.ro

Comisarul european pentru mediu, Virginius Sinkevicius, atrage atenția asupra faptului că jumătate din teritoriului Uniunii Europene este sub avertizare de secetă în timp ce 17% se află în stare de alertă.

Oficialul european a anunțat totodată că elita politică are în vedere implementarea a două propuneri legislative privind managementul pădurilor și calitatea solului.

Jumătate din teritoriul european este sub avertizare de secetă

„Ne confruntăm cu provocări fără precedent din cauza unei triple crize: a schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii şi a poluării. Fenomenele meteo din ce în ce mai imprevizibile arată că degradarea mediului și schimbările climatice ne afectează deja pe toți. UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să atingă neutralitatea climatică până în 2050 pentru a preveni alte consecinţe încă și mai grave ale schimbărilor climatice.

Urmărim în permanență condițiile meteo. Există sisteme de avertizare timpurie în întreaga UE și colaborăm cu statele membre pentru a dezvolta planuri de urgență în caz de caniculă cu scopul de a proteja populațiile vulnerabile de fenomenele de căldură extremă”, a precizat Sinekivicius.

În privința temperaturilor ridicate care vor lovi în curând Grecia, oficialul european a precizat că singura opțiune disponibilă constă în împădurirea, reîmpădurirea și plantarea de arbori care respectă biodoversitatea.

Măsurile propuse

„ Singura modalitate de a face față acestor condiții în schimbare este să ne asigurăm că suprafeţele agricole și pădurile noastre sunt mai rezistente la perioade lungi de secetă și sunt mai puțin predispuse la incendiu. Știm că pădurile cu biodiversitate sunt mai rezistente la schimbările climatice decât cele cu monoculturi, chiar și pădurile seculare. Acest lucru este deja stabilit clar în strategia UE privind pădurile și în liniile directoare adoptate recent cu privire le împădurirea, reîmpădurirea și plantarea de arbori care respectă biodiversitatea.

Până la vară, vom publica, de asemenea, o nouă lege privind monitorizarea pădurilor, care să ne ajute să gestionăm mai bine pădurile. Ştim de asemenea că solurile sănătoase sunt mult mai bine echipate pentru a stoca chiar şi precipitațiile reduse în comparație cu terenurile cultivate intensiv. Până la vară vom propune, de asemenea, o nouă lege a sănătății solului, care vizează protejarea și refacerea solurilor și asigurarea exploatării durabile a acestora”, a adăugat comisarul european pentru mediu. Obiectivul urmărit constă în reducerea emisiilor de gaze cu efect de rezervă precum și creșterea surselor de energie.

„Este posibil ca multe zone să fie afectate de secetă, vreme extremă, lipsă de apă și incendii și lucrăm pentru a rezolva acest lucru. În ceea ce privește seceta, jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare, iar 17% în stare de alertă. Politicile noastre urmăresc reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea surselor de energie regenerabilă, promovarea practicilor durabile. Acest lucru necesită un efort colectiv din partea guvernelor, organizațiilor și a oamenilor”, mai precizează Sinekivicius, citat de economedia.ro.