Infofinanciar > Lumea la zi > Nicăieri nu-i ca la noi! Ce alți europeni mai au pensii speciale ca în România
Lumea la zi

Nicăieri nu-i ca la noi! Ce alți europeni mai au pensii speciale ca în România

sursă foto: europafm.ro; guvernanții au în vedere impozitarea pensiilor speciale
Sursă foto: europafm.ro

Pensiile speciale nu sunt o premieră mondială la noi în țară. Oficialii noștri s-au inspirat dintr-o țara membră a Uniunii Europene. Înainte ca România să introducă aceste pensii speciale acordate unei categorii limitate de cetățeni, acestea au fost introduse în Suedia. 

Însă diferențele dintre aceste două țări sunt majore. În România, lucrurile sunt diferite deoarece există o serie de anumite excepții și anomalii care permit ca sistemul de pensii speciale să fir abuzat de către cei de la putere, spun analiștii. 

Națiunile europene care până acum au fost generoase cu anumite tipuri de potențiali pensionari încep să reevalueze acest sistem în fața declinului demografic.  

Faptul că tot mai puține persoane își găsesc un loc de muncă, în timp ce tot mai multe persoane se pensionează, sporește complexitatea problemei în întreaga Europă. Cu alte cuvinte, pensiile riscă să devină doar simbolice pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există în continuare multe tipuri „speciale” de pensionari care nu trăiesc această experiență. 

Ce însemnă cu adevărat pensia specială pentru oficialii noștri?  

Toate pensiile care îndeplinesc simultan toate cele trei cerințe sunt denumite de Comisia Europeană pensii speciale. În primul rând, acestea sunt finanțate din fonduri publice, în al doilea rând, sunt alocate pe baza unui anumit domeniu de activitate sau a unui statut unic și, în al treilea rând, se consideră că o pensie specială este preferabilă planului general de pensii. 

Datorită câștigurilor definite mai avantajos sau a unei perioade de contribuție mai scurte, acest tip de pensionar poate avea o vârstă de pensionare mai mică sau poate obține plăți de pensie mai mari. Cu alte cuvinte, orice pensie care diferă de cea standard, în special în ceea ce privește durata stagiului de cotizare și vârsta de pensionare, este considerată o pensie „specială” în ochii experților europeni. 

Doar unul dintre cele 27 de state membre ale UE, Suedia, nu are pensii speciale pentru niciun grup profesional, dacă luăm în considerare UE ca întreg. În Suedia, nici măcar nu există o vârstă de pensionare stabilită; în schimb, fiecare alege când să înceapă să ia o pensie, fie integral, fie parțial, dar nu mai devreme de 62 de ani. Momentul în care un suedez se va pensiona va afecta cuantumul pensiei sale. 

În ce țări se mai încasează pensiile speciale?  

Cu toate acestea, în ciuda lipsei de informații, rapoartele Comisiei Europene afirmă că se știe că unele grupuri (cum ar fi armata sau poliția) au profitat de avantaje speciale. În ciuda faptului că raportul UE privind pensiile speciale este extrem de cuprinzător, raportarea pe această temă de către națiuni este voluntară, ceea ce explică absența unor informații extrem de specifice. 

Cadrele didactice se numără printre grupurile care primesc pensii speciale din partea Bulgariei, care are cele mai mici rate de pensie din UE. De asemenea, jurnaliștii profesioniști, angajații căilor ferate naționale sau ai întreprinderilor publice, profesorii și membrii serviciilor armate active primesc pensii speciale în Belgia, potrivit Panorama.ro.

Cele mai multe țări acordă pensii speciale pentru munci grele sau periculoase, astfel următoarele categorii primesc pensii diferite față de cele publice: mineri, marinari, lucrători în azbest, pescari, dar și pentru sportivii profesioniști sau dansatori care fac parte din această categorie, pentru lucrătorii independenți, inclusiv pentru agricultori, și pentru persoanele defavorizate. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că pensiile de urmaș și pensiile de invaliditate nu sunt considerate pensii speciale de către Comisia Europeană. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.