Infofinanciar > Info > Ni le vor da! Voucherele de vacanță de la stat și pentru angajații din privat sunt „o investiție rentabilă”
Info

Ni le vor da! Voucherele de vacanță de la stat și pentru angajații din privat sunt „o investiție rentabilă”

Vouchere de vacanță - Sursă foto: playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

Plecarea într-o vacanță reprezintă un vis pentru mulți cetățeni. Românii au salarii destul de mici și majoritatea nu își permit luxul de a pleca într-o vacanță. Prețurile pentru destinațiile de concediu din România sunt mari, față de vacanțele în alte țări învecinate. Statul vine în ajutorul românilor an de an prin oferirea unor vouchere de vacanță. Acest sistem le permite oamenilor să aleagă o destinație preferată în țară și să se relaxeze alături de familie sau prieteni.

Aceste vouchere de vacanță oferite de stat sunt disponibile doar pentru cei care lucrează în spațiul public. Angajații din mediul privat nu beneficiază de astfel de ajutoare. Oferirea voucherelor de vacanță și pentru angajații din sistemul privat ar elimina discrepanța dintre bugetari și activanții în mediul privat.

Vouchere de vacanță pentru angajații din privat

Conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), oferirea de vouchere de vacanță din bugetul de stat și pentru angajații din mediul privat, ar reprezenta o investiție benefică. Această implementare va avea un rol important în procesul de accelerare a atingerii obiectivului de 10% din PIB din turism, a explicat agenția.

„Asociația Națională a Agențiilor de Turism consideră că voucherele de vacanță au adus beneficii incontestabile pentru angajați, în primul rând, ca și beneficii extra salariale. Întrucât salariile în România sunt încă sensibil mai mici decât în alte state ale Uniunii Europene, acest stimulent pentru vacanță este extrem de binevenit. Foarte mulți profesori, de exemplu, nu mai plecaseră de mulți ani în concedii la mare sau la munte, dar cu ajutorul voucherelor de vacanță, au reușit să ajungă în stațiuni turistice din România.” a informat ANAT.

Potrivit ANAT, aceste vouchere de vacanță au ajutat angajatorii la nivelul implementării motivației pentru angajați, și un astfel de bonus este extrem de important în contextul în care multe instituții se confruntă cu o lipsă acută de personal. Fiscalitatea în cazul salariilor este excesivă în țara noastră, taxele fiind printre cele mai mari din Europa. Un astfel de beneficiu, precum voucherele de vacanță, ar aduce valori pozitive atât pentru angajați, cât și pentru stat, venind cu avantaje fiscale aferente.

„Această temă, a eliminării discrepanțelor de tratament între angajații la stat și cei din economia reală, a fost lansată de mine în mediul public în urmă cu circa doi ani. Dacă în cazul primilor, această facilitate ”li se cuvine” doar prin fișa postului, în cazul celorlalți, orice avantaj extra-salarial este legat de performanță și de capacitatea și disponibilitatea angajatorului de a susține financiar acest avantaj, care chiar dacă are facilități fiscale, reprezintă tot o cheltuială. În debutul dezbaterii din Senat am apreciat promptitudinea cu care a fost transpusă într-un proiect legislativ această idee, proiect care pare să aibă susținere din toate direcțiile” a declarat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Avantajele oferirii voucherelor de vacanță din bugetul de stat

Emiterea acestor vouchere de vacanță, inclusiv pentru mediul privat, poate aduce multe beneficii. Un motiv care susține această afirmație este faptul că aproximativ jumătate din sumele alocate pentru vouchere se vor întoarce direct la stat, prin impozite, taxe și contribuții suplimentare de la operatorii din turism și servicii conexe. ,,Statul a înţeles că voucherele de vacanţă nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie rentabilă, că banii respectivi rămân în ţară, nu sunt cheltuiţi pe vacanţe în străinătate. Şi că la fiecare 1.450 lei achitaţi cu vouchere de vacanţă, turiştii mai adaugă şi o contribuţie proprie medie de circa 1.000 lei atunci când achiziţionează un pachet turistic”, a explicat ANAT.

Un alt beneficiu este faptul că unitățile mici, precum pensiunile, vor intra în zona fiscalizată a turismului, deoarece toate operațiunile necesare încasării voucherelor de turism se realizează prin bancă și sunt raportate în facturi. De asemenea, vor fi atrași noi investitori în turismul din România, și astfel se vor crea noi locuri de muncă și comunitățile locale se vor dezvolta mai puternic.

Studiile realizate de Academia de Studii Economice (ASE) și Academia Română au relevat că 1 leu generat în voucherele de vacanță generază 1,12 lei venituri la buget și 1,51 lei în PIB, conform Adevărul .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.