Infofinanciar > Info > Ne cresc taxele și impozitele. Cât vom avea de plătit pentru proprietățile noastre
Info

Ne cresc taxele și impozitele. Cât vom avea de plătit pentru proprietățile noastre

Taxe și impozite, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Taxele și impozitele reprezintă un stres pentru cetățeni. Sumele pe care le avem de plătit la stat pentru casa noastră, mașina sau locul de parcare nu vor mai fi cele de până acum. Ca în toate aspectele vieții, inflația și-a făcut simțită prezența și în cazul datoriilor la stat. Astfel, românii vor fi nevoiți să pună deoparte o sumă mai mare de bani care să servească acestui scop.

De anul viitor vom avea mai mult de plătit la stat. Suma taxelor și impozitelor va fi majorată cu un procent de 13,8%. Acest lucru este valabil pentru cetățenii din București. O astfel de decizie, de a crește valoarea taxelor pe care le plătim la stat, va aduce unii cetățeni sau întreprinderi în incapacitate de plată, aducând cu sine un impact negativ la nivelul bugetului de stat.

Se măresc taxele și impozitele

Conform unui proiect de Hotărâre de Consiliu General, cetățenii din București vor plăti mai mult pentru taxele și impozitele locale. Acestea vor fi majorate cu 13,8%, prevederea intrând în valabilitate din anul 2024. Proiectul de Hotărâre urmează să fie votat joi, la data de 27 aprilie 2023. Sursa acestei creșteri este inflația care a afectat sistemul financiar și piețele. Creșterea de 13,8% este reprezentată de rata inflației înregistrată în anul 2022.

Având în vedere Codul Fiscal, taxele și impozitele la nivel local se indexează anual, având ca sursă de referință rata inflației din anul fiscal precedent. Deci, conform ratei inflației din acest an, taxele și impozitele locale vor suferi, în anul 2024, o creștere de 13,8%. „Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.” surprinde Referatul de Specialitate consultat de Economedia.

Taxe majorate la nivelul inflației

Aprobarea prin Hotărârea de Consiliu Local a sumelor pentru anul următor este o atribuție a Consiliului General al Municipiului București. „Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local  și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, aceasta atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8%”, se arată în Referatul de Specialitate consultat de Economedia.

Taxele și impozitele locale au fost majorate cu 5,1% în 2023 pentru a ține pasul cu inflația. Indicii impozitelor locale au crescut cu 2,6% în 2022, cu 3,8% în 2021 și cu 4,6% în 2020. În prezent, potrivit Primăriei Capitalei, indexarea nivelului taxelor și impozitelor locale cu un coeficient aferent inflației de 4,6% ar duce la creșteri pentru locuitori de 4-7 lei pentru garsoniere, 4-9 lei pentru apartamentele cu două camere, 7-12 lei pentru apartamentele cu trei camere și 9-18 lei pentru apartamentele cu patru camere, conform Romania TV .