Infofinanciar > Lumea la zi > Navele care transportă armament către Israel nu mai au acces în porturile din Spania. Guvernul de la Madrid se opune
Lumea la zi

Navele care transportă armament către Israel nu mai au acces în porturile din Spania. Guvernul de la Madrid se opune

Spania - sursa foto - profit.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Noua politică de refuz a accesului în porturile spaniole al navelor care transportă arme pentru Israel a început să fie aplicată de către guvernul de stânga din Spania.

Solicitarea de acostare a cargobotului danez Marianne Danica, pentru data de 21 mai a acestui an, a fost deja respinsă. Informațiile au fost transmise de către Oscar Puente, ministrul Transporturilor, într-un mesaj pe rețeaua de socializare X.

Respingerea cererilor

După cum a declarat Jose Manuel Albares, la Bruxelles, ministru de Externe spaniol, Spania va refuza sistematic asemenea solicitări. Acest lucru se va întâmpla „dintr-un motiv evident”, după cum a mai transmis acesta. „Orientul Mijlociu nu are nevoie de mai multe arme, are nevoie de mai multă pace”, a evidențiat oficialul.

Spania se numără printre cei mai duri critici europeni ai acțiunii militare pe care Israelul o desfășoară contra organizației palestiniene Hamas, din Fâșia Gaza. În luna februarie a acestui an, conform unui anunț al reprezentanților Guvernului de la Madrid, în luna octombrie 2023, exporturile de arme către Israel au fost suspendate.

Conform informațiilor pe care le-a transmis Albares, măsura blocării accesului în porturile spaniole a navelor cu arme pentru Israel este adoptată pentru a se alinia cu cea a opririi exporturilor.

Se nasc controverse

Începând cu ziua de marți, 14 mai, au luat naștere mai multe controverse pe baza sosirii anticipate pentru vineri, 17 mai, în portul spaniol Cartagena a navei germane Borkum. Mai multe solicitări au venit din partea mișcării palestiniene și a criticilor guvernului israelian.

Ei au cerut Madridului ca accesul acestei nave să fie refuzat. Sau, cealaltă opțiune, ca aceasta să fie sechestrată. Asta pentru că transportă armament către Israel.

Solicitări respinse

Solicitările au fost respinse de către mai mulți miniștri. Ei au declarat că destinația finală a acestei nave este Republica Cehă. Însă, formaţiunea de stânga Podemos a depus o plângere la Curtea Constituţională de la Madrid.

Margarita Robles, ministrul Apărării, a oferit asigurări în legătură cu acest subiect. Ea a declarat că s-au efectuat verificările necesare în legătură cu Borkum. Conform acesteia, toate actele necesare.

Cu toate acestea, ea a mai evidențiat faptul că poziția Spaniei este clară și favorabilă unei „încetări imediate a focului”. Asta din cauză că „situaţia din Gaza este absolut inacceptabilă”.

Nava nu mai acostează în Spania

Potrivit unor informații transmise vineri, 17 mai, de către postul de stat RTVE, Borkum nu va ma acosta la Cartagena. Asta cu toate că a primi permisiune din partea companiei de transport în acest sens.

În schimb, ea se va îndrepta către Slovenia. Mai apoi, își va continua traseul către Republica Cehă. Pentru momentul, motivul pentru care s-a luat această decizie nu a fost transmis, informează economica.net