Infofinanciar > Lumea la zi > NATO încearcă să reducă diferențele de opinie între statele membre. Noi încercări cu privire la cererea de aderare a Ucrainei
Lumea la zi

NATO încearcă să reducă diferențele de opinie între statele membre. Noi încercări cu privire la cererea de aderare a Ucrainei

Ucraina si Nato Sursa foto Realitatea.NET
sursa foto realitatea.net

Miniștrii de externe ai NATO vor încerca să reducă diviziunile cu privire la cererea de aderare a Ucrainei în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna aceasta la Oslo, aliații fiind în dezacord cu privire la apelurile de a acorda Kievului o foaie de parcurs pentru aderare la Summitul din iulie.

NATO nu a acceptat cererea de aderare rapidă a Ucrainei, deoarece guvernele occidentale, precum SUA și Germania, se feresc de mișcări care se tem că ar putea duce alianța mai aproape de intrarea într-un război activ cu Rusia.

Summitul NATO de la Vilnius

În acest context, atât Kievul, cât și unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi din Europa de Est au făcut presiuni pentru ca NATO să ia cel puțin măsuri concrete pentru a apropia Ucraina de statutul de membru în cadrul Summitului alianței de la Vilnius, Lituania, din 11-12 iulie. „Ar fi foarte trist dacă, în vreun fel, cineva ar putea citi rezultatul Summitului de la Vilnius ca pe o victorie a Rusiei în ceea ce privește excluderea Ucrainei de a adera la NATO într-o zi”, a declarat vineri premierul lituanian, Ingrida Simonyte. Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Ucraina nu va putea adera la alianță atâta timp cât războiul împotriva Rusiei continuă. „Să devii membru în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi. Problema este ce se va întâmpla când războiul se va încheia” a declarat Stoltenberg.

La Summitul NATO din 2008 de la București, alianța a convenit că Ucraina va adera în cele din urmă. Cu toate acestea, de atunci, liderii s-au oprit în fața unor măsuri precum acordarea Kievului a unui plan de acțiune pentru aderare care ar stabili un calendar pentru apropierea țării de NATO. În marja reuniunii de la Oslo de miercuri și joi, se așteaptă ca miniștrii de Externe să abordeze, de asemenea, căutarea unui nou șef al NATO, Stoltenberg urmând să se retragă în septembrie. Între timp, victoria în alegerile din Turcia a președintelui Tayyip Erdogan a dat un nou impuls eforturilor de a ieși din impasul în care se află ratificarea aderării Suediei la NATO, blocată de obiecțiile Turciei și Ungariei. Cu toate acestea, orice progres la Oslo este puțin probabil, deoarece ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, nu va fi prezent, a declarat Suedia, deși discuțiile dintre acesta și suedezul Tobias Billstrom vor avea totuși loc „în curând”, conform Reuters .

Aderarea Ucrainei la NATO

Ucraina nu va putea adera la NATO atâta timp cât războiul împotriva Rusiei va continua, a declarat șeful alianței, Jens Stoltenberg. „A deveni membru în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi. Problema este ce se va întâmpla când războiul se va încheia „, a declarat șeful NATO la un eveniment organizat de German Marshall Fund of The United States la Bruxelles.  În septembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat o cerere de aderare rapidă la NATO după ce președintele rus, Vladimir Putin, a proclamat patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei drept teritoriu rusesc anexat. Aliații NATO nu au acceptat la cererea lui Zelenskiy, guvernele occidentale fiind circumspecte față de mișcările de care se tem că ar putea duce NATO mai aproape de intrarea într-un război activ.

„Este timpul ca alianța să înceteze să mai găsească scuze și să înceapă procesul care duce la o eventuală aderare a Ucrainei. Ceea ce avem nevoie este o declarație scrisă clară din partea aliaților care să stabilească o cale de aderare „, a scris ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, într-un editorial pentru Foreign Affairs în aprilie. Premierul leton Krisjanis Karins a declarat că Rusia va începe un nou conflict dacă nu i se va permite Ucrainei să adere la NATO după încheierea războiului. „Pentru a avea o pace durabilă, vom avea nevoie de Ucraina, Ucraina independentă, liberă și eliberată, ca parte a alianței NATO”, a declarat el după întâlnirea cu Stoltenberg. La evenimentul de la Bruxelles, Stoltenberg a recunoscut că există diferențe între membrii NATO cu privire la modul în care trebuie abordate ambițiile de aderare ale Kievului. „Există puncte de vedere diferite în cadrul alianței și, bineînțeles, singurul mod de a lua decizii în NATO este prin consens. Există consultări în curs de desfășurare acum”, a spus el, conform Reuters .