Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele ucrainean își confirmă prezența la summit-ul NATO. Zelenski critică reticența invitației
Lumea la zi

Președintele ucrainean își confirmă prezența la summit-ul NATO. Zelenski critică reticența invitației

zelenski la haga
Sursă foto LBCI

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat participarea sa personală la summitul NATO, care va avea loc în capitala Lituaniei, Vilnius, în perioada 11-12 iulie. El a anunțat acest lucru într-un discurs video, potrivit unui corespondent Ukrinform. 

Zelenski a declarat că, în timpul activității sale la Vilnius, va avea întâlniri bilaterale de diferite niveluri, inclusiv cu reprezentanți ai țărilor europene, Americii, Canadei și Japoniei. 

„Prioritățile sunt absolut clare: apărarea aeriană pentru orașele noastre, pentru toate comunitățile din întreaga țară, lucrăm pentru a crea un scut aerian complet. De asemenea, arme pentru linia întâi – vom purta discuții la Vilnius și pe această temă. Bineînțeles, vom discuta și despre alte aspecte legate de protejarea vieții și a securității noastre comune”, a declarat el. 

Zelenski va participa la summit, și va purta discuții bilaterale cu omologii săi 

El și-a exprimat încrederea că ar putea exista vești bune legate de armament pentru luptătorii ucraineni de la Vilnius. 

„Separat, linia frontului. Mâine, în ziua deschiderii summitului, care acum este de neimaginat fără Ucraina, va fi a 503-a zi de război total. Acest lucru spune multe despre forța noastră – forța poporului ucrainean, care, în fața unui astfel de război, după atâtea bătălii și zile, are forța fără de care securitatea Europei este pur și simplu imposibil de imaginat deja”, a adăugat Zelenski. 

El a mulțumit soldaților ucraineni, tuturor celor care îi antrenează, voluntarilor, medicilor, tuturor ucrainenilor care lucrează pentru puterea și victoria Ucrainei. 

„Este o onoare pentru mine să reprezint astfel de oameni și o astfel de Ucraina!”. a conchis Zelenski. 

Totuși, invitația a venit târziu 

În timp ce se îndreaptă spre summitul de la Vilnius, Volodimir Zelenski susține că are cunoștință de discuții care au loc în culise pentru a invita Ucraina în NATO, fără a contacta Kievul, calificând afirmațiile Kievului drept „absurde”, având în vedere că nu există nici măcar un calendar pentru a face acest lucru. 

„Ne prețuim aliații. Prețuim securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba despre respect. 

Dar și Ucraina merită respect. Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei. 

Este un lucru fără precedent și absurd în condițiile în care nu este stabilit un calendar nici pentru invitarea (Ucrainei să intre în NATO), nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă formulări vagi despre `condiții` chiar și pentru invitarea Ucrainei. 

Se pare că nu există disponibilitate nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membră a Alianței. Acest lucru înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul discuțiilor cu Rusia. Iar pentru Rusia, acest lucru înseamnă o motivație pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea înseamnă slăbiciune. Și voi discuta deschis acest lucru la summit”, a scris Zelenski pe Twitter, potrivit HotNews.